Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Firmy snovajú plány na rozpad eurozóny, zakladajú vlastné banky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Medzinárodné firmy znepokojené tým, že sa európskym lídrom nedarí dostať šírenie krízy pod kontrolu, si pripravujú plány na prípadný rozpad eurozóny. S odvolaním sa na rozhovory so šéfmi desiatok nadnárodných firiem, to napísal denník Financial Times.

Keď nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy nedávno načrtli možnosť odchodu Grécka z eurozóny, predstavovalo to prvý prípad, kedy najvyšší európski lídri otvorili otázku stálosti ich 13 rokov trvajúceho experimentu s menovou úniou.

"Začali sme uvažovať, ako by (rozpad) mohol vyzerať," citoval denník Andrewa Morgana, šéfa spoločnosti Diageo Europa. Ak by krajiny opúšťali eurozónu, potom by to podľa neho viedlo k masívnej devalvácii, ktorá by dovážané značky urobila veľmi nákladnými.

Obavy šéfov firiem sa objavujú vo chvíli, keď eurozóna zvažuje radikálnejšie možnosti, ako sa s dlhovou krízou vysporiadať, vrátane nasmerovania pôžičiek z Európskej centrálnej banky (ECB) na pomoc krajinám v ťažkostiach cez Medzinárodný menový fond (MMF).

Výrobcovia automobilov, energetické spoločnosti, firmy zameriavajúce sa na spotrebný tovar aj ďalšie nadnárodné podniky sa snažia minimalizovať riziko tým, že peňažné rezervy ukladajú do bezpečných investícií. Navyše tiež kontrolujú výdavky, ktoré nie sú úplne nevyhnutné. Siemens napríklad vytvoril aj vlastnú banku, aby mohol u ECB deponovať svoje fondy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu