Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Väznenú Tymošenkovú vyšetrili lekári mimo väzenia

Julia Tymošenková vo väzení.
Julia Tymošenková vo väzení.

KYJEV - Odsúdenej ukrajinskej expremiérke Julii Tymošenkovej (50), ktorú trápia zdravotné problémy, dnes úrady umožnili lekárske vyšetrenie v kyjevskej nemocnici. Následne ju opäť previezli do väzenia, kam ju v októbri poslal súd na sedem rokov za zneužitie premiérskych právomocí.

Informovala o tom väzenská správa. Prezident Viktor Janukovyč v utorok prisľúbil potrebné liečenie líderky opozície.

"Previezli ju (do nemocnice) na lekárske vyšetrenie. Výsledky zatiaľ nie sú známe," uviedol predstaviteľ väzenskej správy Ihor Andruško pre agentúru Reuters.

Oficiálne ukrajinské miesta v pondelok po prvý raz priznali zlý zdravotný stav väznenej 50-ročnej političky. Splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Nina Karpačová navštívila Tymošenkovú, ktorá sa podľa nej nedokázala postaviť.

Samotná Tymošenková minulý týždeň vyhlásila, že jej zdravotný stav sa výrazne zhoršil: údajne ju trápi silná bolesť chrbta. Požiadala o pomoc medzinárodné organizácie, aby jej sprostredkovali liečbu nezávislými odborníkmi. Dcéra väznenej expremiérky hovorila o matkiných problémoch s platničkami.

Tymošenkovú odsúdili v októbri na základe obvinení zo zneužitia právomocí pri podpise zmluvy o dodávkach ruského plynu. Expremiérka všetky obvinenia odmieta a plánuje sa odvolať. Spojené štáty a EÚ kritizovali verdikt ako politicky motivovaný. Líderku opozície v uplynulých týždňoch prokuratúra obvinila z ďalších trestných činov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu