Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tymošenkovej k 51. narodeninám blahoželalo 5 tisíc ľudí

Stúpenci Tymošenkovej
Stúpenci Tymošenkovej (Zdroj: SITA)

KYJEV - Vyše 5000 ľudí sa dnes zhromaždilo pred budovou kyjevskej Lukjanovskej väznice, aby prišli vodkyni ukrajinskej opozície Juliji Tymošenkovej blahoželať k jej dnešným 51. narodeninám.

Oslavný koncert nazvaný "Kvetina pre Juliju" ale expremiérka nemala možnosť počuť, pretože v sobotu ju väzenská správa premiestnila do cely v protiľahlom krídle budovy.

Tymošenková je vo väzení od začiatku augusta, kedy bola obvinená z poškodenia štátu pri podpise zmluvy o dodávkach plynu s Ruskom v roku 2009. Minulý mesiac ju súd uznal vinnou a odsúdil na sedem rokov väzenia. Kauza vyvolala ostré protesty ukrajinskej opozície, ale aj mnohých európskych politikov, ktorí Kyjev varujú pred zneužívaním justície na potieranie opozície a politickým represiám.

Míting pred väznicou začal ukrajinskou štátnou hymnou a pokračoval prejavmi opozičných politikov a členov rodiny väznenej. Ľudia kreslili na stenu väzenského areálu červené srdcia, na vstupnú bránu zavesili listy papiera popísané narodeninovými gratuláciami.

Akcie sa podľa organizátorov zúčastnilo vyše 10.000 ľudí, podľa novinárov bola účasť polovičná. Zhromaždenie sledovali silné policajné oddiely, ktoré ale proti jeho účastníkom nezasiahli.

Tymošenková bola po odsúdení umiestnená do cely s oknami do ulice, ale v sobotu bola premiestnená do protiľahlého väzenského krídla. Podľa vedenia väznice išlo o plánovaný presun v súvislosti s prechodom na zimné obdobie. Kyjevskí novinári ale nepochybujú, že príčinou zmeny bola práve dnešná narodeninová slávnosť.

"Úrady z nej majú strach aj teraz, keď je vo väzení," komentoval postup väzenskej správy advokát Tymošenkovej Serhij Vlásenka.

K narodeninám ukrajinskej opozičnej političke v minulých dňoch gratuloval rad zahraničných politikov vrátane českého ministra zahraničia Karla Schwarzenberga. V liste šéf slovenskej diplomacie potvrdil svoju "neoblomnú solidaritu" s väznenou expremiérkou a poprial jej pevné zdravie.

Ukrajinská prokuratúra v sobotu oznámila, že proti Tymošenkovej pripravuje ďalšie stíhanie. Podľa vyšetrovateľov vraj mohla pred 15 rokmi spoluorganizovat vraždu ukrajinského podnikateľa a politika Evhenija Ščerbana, ktorý sa v roku 1996 pokúšal preniknúť do distribúcie zemného plynu pre ukrajinské podniky. Distribučný systém v tej dobe monopolne ovládali firmy kontrolované Tymošenkovou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu