Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Eurozóna sa má rozdeliť: Sarkozy a Merkelová rozhodujú o budúcnosti Slovenska!

Nikolas Sarkozy a Angela Merkelová
Nikolas Sarkozy a Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

LONDÝN/BRATISLAVA - Nemecko a Francúzsko podľa informácií agentúry Reuters rokujú o radikálnej reorganizácii EÚ smerom k integrovanejšej eurozóne. "Intenzívne konzultácie" údajne prebiehajú na "na všetkých úrovniach", pričom jednou z možností je aj menšia eurozóna.

"Musíme postupovať veľmi opatrne, ale pravdou zostáva, že potrebujeme zostaviť presný zoznam tých, ktorí nechcú byť súčasťou klubu a tých, ktorí v ňom byť jednoducho nemôžu,“ uviedol zdroj z Bruselu, ktorý si želal ostať v anonymite.

Kým nemecká kancelárka Angela Merkelová poprela plány na zredukovanie zóny s tým, že cieľom Berlína je "stabilizovať eurozónu v plnom rozsahu", francúzsky prezident Nikolas Sarkozy podľa serveru bbc.co.uk hovorí otvorene o "dvojrýchlostnej Európe". by sa skladala z jadra v podobe menšieho počtu krajín menovej únie, okolo ktorého by bol vonkajší kruh voľnejšie združených krajín.

Ekonomický denník Handelsblatt informoval, že poslanci Merkelovej vládnej konzervatívnej strany (CDU) uvažujú o kroku, ktorý by umožnil krajinám vystúpiť z euróny. O možnosti odchodu na dobrovoľnej báze budú rokovať na straníckom kongrese 14.-15. novembra. Denník uvádza, že ak nejaký člen eurozóny opakovane nedodrží pravidlá jednotnej meny, bude môcť vystúpiť z eurozóny bez opustenia únie.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso sa nechal počuť, že hoci zatiaľ nie sú žiadne podrobné plány, existuje nebezpečenstvo rozštiepenia eurozóny. Zároveň sa však vyslovil dôrazne proti rozpadu EÚ a dokonca argumentoval hrozbou, ktorú by takýto vývoj znamenal pre mier v Európe. "Nemôže byť mier a prosperita na severe alebo západe Európy, pokiaľ nebude mier a prosperita aj na juhu a východe," povedal Barroso v prejave v Berlíne.

Správy o rozpade eurozóny sú dôsledkom prehlbovania dlhovej krízy, ktorá donedávna zasahovala menšie okrajové krajiny ako Grécko, Írsko a Portugalsko. V poslednej dobe sa však pozornosť zamerala na Taliansko, kde v stredu vystúpil výnos dlhodobých vládnych dlhopisov nad kritickú hranicu siedmich percent, nad ktorou boli v minulosti zadlžené krajiny nútené požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc.

Taliansko je pritom natoľko veľká ekonomika s tak vysokým dlhom, že EÚ by k jej záchrane pred platobnou neschopnosťou už zrejme nemala dosť prostriedkov. Nad vodou zatiaľ Taliansko drží Európska centrálna banka svojimi nákupmi talianskych dlhopisov na trhu. Jeden z činiteľov eurozóny v stredu uviedol, že blok žiadne plány na záchranu Talianska nemá.

Aktualizované 15:40 - Hlbšia integrácia eurozóny je nevyhnutná, aby dokázala čeliť dlhovej kríze, ale tento proces nesmie spôsobiť nijaké rozdelenie menovej únie alebo celej EÚ, vyhlásila vo štvrtok Európska komisia (EK). "Spomalenie hlbšej integrácie eurozóny tiež nepripadá do úvahy vzhľadom na problémy, ktoré pred nami stoja," povedala na pravidelnej tlačovej konferencii hovorkyňa EK Pia Ahrenkildeová Hansenová. Hovorkyňa citovala vyjadrenie šéfa EK Josého Manuela Barrosa, ktorý v stredu večer vyhlási, že rozpad eurozóny by poškodil hrubý domáci produkt EÚ. Pokiaľ ide len o samotné Nemecko, takéto rozdelenie by znamenalo, že jeho ekonomika sa zmenší o 3 % a krajina stratí 1 mil. pracovných miest. "Ide o obrovské náklady. Nemôžeme dovoliť, aby sa eurozóna alebo Európska únia rozdrobili, pretože by to bolo proti záujmom obyvateľov celej Európy," uviedla hovorkyňa.

Zdroje z prostredia EÚ v stredu uviedli, že nemeckí a francúzski predstavitelia diskutovali o plánoch na radikálnu zmenu Európskej únie, ktorej súčasťou by bolo vytvorenie integrovanejšej a prípadne menšej eurozóny. "Francúzsko a Nemecko v posledných mesiacoch o tejto problematike intenzívne diskutovali na všetkých úrovniach," povedal pre Reuters vysokopostavený predstaviteľ EÚ v Bruseli, ktorý vzhľadom na citlivosť diskusií hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. "Musíme konať veľmi opatrne, ale pravda je taká, že potrebujeme vytvoriť zoznam tých, ktorí nechcú byť súčasťou klubu a tých, ktorí jednoducho nemôžu byť jeho súčasťou," konštatoval predstaviteľ EÚ.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa tejto témy dotkol počas utorkového príhovoru k študentom v Štrasburgu, keď povedal, že jediným modelom pre budúcnosť je dvojrýchlostná Európa, čiže eurozóna, ktorá bude napredovať rýchlejšie ako Európska únia ako celok. Počas diskusií v Paríži, Berlíne a Bruseli sa objavila možnosť, že jedna alebo viac krajín by z eurozóny odišli a zvyšné jadro by sa sústredilo na hlbšiu ekonomickú integráciu, vrátane integrácie v oblasti daňovej a fiškálnej politiky. O takýchto zmenách sa diskutuje na "intelektuálnej" úrovni, ale nepokročili do fázy technických diskusií, povedal predstaviteľ EÚ. Hovorca francúzskeho ministerstva financií však poprel, že sa pracuje na nejakom projekte, ktorého cieľom je zmenšenie počtu členov menovej únie. "Na nijakej úrovni neboli rozhovory medzi predstaviteľmi Francúzska a Nemecka o zmenšení veľkosti eurozóny," vyhlásil hovorca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu