Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Neskutočná tragédia: Elitného pilota (†35) vystrelilo sedadlo z lietadla!

Sean Cunningham bol skúsený pilot, príčina nešťastia ešte nie je známa
Sean Cunningham bol skúsený pilot, príčina nešťastia ešte nie je známa (Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Pilot akrobatickej skupiny britského vojenského letectva Red Arrows zahynul včera na letisku v Scamptone vo východnom Anglicku potom, čo jeho záchranné sedadlo vystrelilo v čase, keď bolo lietadlo ešte na zemi. Je to druhé úmrtie pilota tejto elitnej akrobatickej skupiny za posledné tri mesiace. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany.

V auguste zahynul tridsaťtriročný pilot skupiny Jon Egging počas leteckej šou v juhoanglickom Bournemouthe.

Letecká základňa Scampton, kde sa odohrala včerajšia nehoda, je materskou základňou skupiny Red Arrows. Podľa denníka Daily Mail prišiel tentokrát o život Sean Cunningham, ktorého sedadlo katapultovalo do výšky 60 metrov. Jeho zranenia boli také vážne, že po prevoze do nemocnice zomrel. Príčina nešťastia sa vyšetruje.

K augustovej nehode došlo počas vejárového rozletu deväťčlennej letky. Jeden zo strojov v zákrute stále strácal výšku. Existuje niekoľko amatérskych záberov nehody z radov divákov leteckej prehliadky, ale sú zhotovené z veľkej diaľky a nie sú príliš zreteľné.

Red Arrows existujú od 70. rokov minulého storočia, keď nadviazali na povojnovú slávnu históriu Black Arrows. Sú považované za jednu z najlepších akrobatických letiek na svete. Do deväťčlennej formácie s dvojmiestnymi lietadlami Hawk sú na trojročné pôsobenie vyberaní tí najskúsenejší bojoví piloti RAF, aby reprezentovali britské letectvo po celom svete. Red Arrows majú na konte cez 4000 vystúpení v najrôznejších krajinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu