Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Aktivisti v Bielorusku hádzali vajcia na sochu Lenina

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MINSK - Bieloruská polícia dnes zadržala troch nacionalistických aktivistov, ktorí v Minsku hádzali vajcia na sochu bývalého komunistického vodcu Vladimíra Iľjiča Lenina. K incidentu došlo na výročie revolúcie z roku 1917, ktorú Lenin viedol.

Traja mladí muži, členovia nacionalistického hnutia Mladý front, počas obhadzovania sochy skandovali "Zastavte komunizmus" a "Komunizmus pred súd". Neďaleko sa konalo zhromaždenie stúpencov komunizmu.
      
Bielorusko je jednou z mála bývalých sovietskych republík, kde je výročie tzv. Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie štátnym sviatkom. Autoritársky prezident Alexander Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, v príhovore zagratuloval občanom k výročiu "Veľkého októbra" a vyzdvihol ideály boľševickej revolúcie, napríklad "oslobodenie robotníckej triedy od vykorisťovania".
      
Krajina v súčasnosti bojuje s krízou vyvolanou veľkými vládnymi výdavkami, osobitne pred vlaňajšími prezidentskými voľbami. Očakáva sa, že inflácia v 9,5-miliónovej krajine tento rok dosiahne úroveň približne sto percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu