Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ľuďom v rozbitom Boeingu mal pomôcť Ján Pavol II.

Núdzové pristátie Boeingu 767 Zobraziť galériu (3)
Núdzové pristátie Boeingu 767 (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Po utorkovom núdzovom pristátí Boeingu 767 na varšavskom letisku sa v Poľsku ozývajú hlasy, že nad cestujúcimi držal ochrannú ruku niekdajší pápež Ján Pavol II. Relikviu tohto poľského blahoslaveného mal pri sebe kňaz, ktorý bol jedným z 231 ľudí na palube.

"Vždy so sebou nosím relikvie blahoslaveného Jána Pavla II. A (talianskej lekárky) svätej Gianny Berettovej Mollovej," citujú poľské médiá kňaza Piotra Chylu, člena rádu redemptoristov. Lietadlu, ktoré v utorok letelo zo Spojených štátov, sa pred pristátím nevysunul podvozok. Boeing chvíľu krúžil nad poľským hlavným mestom, potom núdzovo pristál "na bruchu" na varšavskom letisku.
    
Chyla v ultrakatolíckej televízii Trwam rozprával, že dvakrát v duchu rozhřešil všetkých cestujúcich a horlivo sa modlil. Celú dobu pri tom držal relikviár, v ktorom je pramienok vlasov Jána Pavla II.
    
"Nechcem vzbudzovať nejaké senzácie, ani tvrdiť, že sme prežili pričinením Jána Pavla II.," Povedal Chyla. "Ale modlil som sa k nemu, aby sa za nás prihovoril," dodal redemptorista. Jána Pavla II. blahorečil tento rok na jar jeho nástupcu na čele katolíckej cirkvi Benedikt XVI. Pre obrovskú časť Poliakov "ich" pápež do dneška predstavuje obrovskú autoritu.
    
O tom, že cestujúcich v lietadle v utorok, kedy si kresťania pripomínali Sviatok všetkých svätých, zachránila nielen skvelá práca kapitána Tadeusza Wrony a celej posádky, ale aj pomoc "zhora", je presvedčený aj kaplán varšavského letiska Zbigniew Stefaniak. "Všetci svätí pridržiavali lietadlo za krídla," povedal tento kňaz katolíckej agentúre KAI. V stredu sa preto konala v letiskovej kaplnke ďakovná omša.
    
Kvôli núdzovému pristátiu Boeingu do stredajšieho neskorého večera nefungovalo varšavské letisko, ktoré je najväčšie v Poľsku. Prevádzka na ňom mohla byť obnovená až potom, čo sa z letiskovej plochy podarilo odtiahnuť pokazené lietadlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu