Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemec udal pápeža: V papamobile sa "rútil" bez pásu!

Pápež Benedikt XVI
Pápež Benedikt XVI (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemci sú v dodržiavaní pravidiel vskutku dôslední. Neznámy obyvateľ Dortmundu nedávno podal na políciu sťažnosť kvôli tomu, že pápež pri svojej nedávnej návšteve Nemecka jazdil v papamobile bez toho, aby sa pripútal bezpečnostnými pásmi.

Pápež Benedikt XVI sa dopustil priestupku, keď na svojej jesennej ceste do svojej rodnej krajiny jazdil v papamobile nepripútaný. Aspoň si to myslí rozhorčený nemecký občan z Dortmundu.

Oficiálnu sťažnosť podal polícii právnik Johannes Christian Sundermann, člen krajne ľavicovej strany Die Linke. Meno klienta, ktorého zastupuje, nechce Sundermann zverejniť.

Benedikt XVI, vlastným menom Joseph Ratzinger, sa mal priestupku dopustiť pri návšteve Freiburgu koncom septembra. V sťažnosti sa tvrdí, že podľa voľne dostupných záberov na serveri YouTube išiel pápež "po dobu dlhšiu ako jednu hodinu" nepripútaný bezpečnostným pásom.

Sundermann podľa nemeckého spravodajcu denníka Irish Times zastupuje klienta, ktorý hoci sám nie je katolík, má vážne obavy o bezpečnosť Svätého Otca. Pokuta za jazdu bez pásu sa pritom môže v Nemecku vyšplhať až do výšky 2 500 eur.

Špeciálne upravený mercedes rímskeho biskupa je síce bezpečnostnými pásmi vybavený, málokedy však jeho rýchlosť prekročí bežné tempo chôdze.

Hovorca dortmundského súdu potvrdil, že sťažnosť bola podaná, k prípadu sa však podľa Irish Times odmietol ďalej vyjadrovať. Podľa Sundermanna záleží na tom, či bude pápež posudzovaný ako nemecký občan, alebo ako diplomatická návšteva, ktorá sa teší imunite.

Ministerstvo zahraničia už potvrdilo, že pápež navštívil Nemecko ako hlava cudzieho štátu. Počas jeho pobytu sa na neho teda vzťahovala diplomatická imunita. Hovorca však pripustil, že sa Ratzinger prípadnému stíhaniu nevyhne, ak by sa do Nemecka vrátil na súkromnú návštevu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu