Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nové fakty: Busha takmer po 11. septembri otrávili!

George Bush
George Bush

NEW YORK - Niekoľko týždňov po teroristických útokoch proti USA z 11. septembra 2001 sa vtedajší americký prezident George Bush dozvedel, že je možno otrávený a hrozí mu smrť. V rozhovore pre televíznu stanicu ABC News to uviedla bývalá americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová, ktorá vtedy v Bielom dome pôsobila ako národná bezpečnostná poradkyňa.

O riziku otravy sa spolu s Bushom a vtedajším ministrom zahraničia Colinom Powellom dozvedela v Šanghaji, kde boli na summite krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC). Prostredníctvom zabezpečenej videokonferencie ich o ňom na diaľku upovedomil viceprezident Dick Cheney.

"Viceprezident sa objavil na obrazovke a povedal, že detektory v Bielom dome odhalili botulotoxín a že my všetci, ktorí sme mu boli vystavení, zomrieme," uviedla Riceová. "Čože? Čože, Dick?" reagoval podľa nej vtedy Bush. Prezident potom Riceovej nariadil, aby zistila, čo sa deje.

Botulotoxín je najjedovatejšia známa látka, ktorá je podľa amerického Centra pre biologickú bezpečnosť "extrémne účinná a smrtiaca". Vzorky z Bieleho domu, ktoré ho údajne obsahovali, vtedy nechal na laboratórnych myšiach preveriť minister zdravotníctva Thomas Thompson.

Riceová vo veci bola v kontakte s jeho zástupcom Stevenom Hadleym. "Mal veľmi suchý humor. Podotkol vtedy: 'Poviem vám to takto. Ak budú tie myši nohami nahor, je po nás. Ak budú nohami nadol, sme v poriadku'," povedala bývalá ministerka.

Laboratórne vyšetrenie trvalo 24 hodín. Celú tú dobu prezident ani jeho okolie nevedeli, či sú otrávení. Robili ale vraj, ako keby sa nič nestalo. Riceová však premýšľala, či sa vôbec dostane domov, než sa otrava potvrdí. Okolo poludnia nasledujúceho dňa sa potom dozvedela verdikt. Myši boli nohami dolu, povedal jej Hadley do telefónu.

"Išla som potom za prezidentom, ktorý sedel vedľa Číňanov, a povedala som mu: 'Myši sú nohami dolu.' Prezident odvetil, že to je dobre. Som si istá, že Číňania, ktorým to určite preložili, si mysleli, že ide o nejakú šifru," uviedla Riceová.

Bývalej ministerke, ktorá v súčasnosti pôsobí na Stanfordskej univerzite, v Spojených štátoch vychádzajú pamäte. Kniha sa volá No Higher Honor a Riceová v nej približuje svoje osemročné pôsobenie v Bushovej administratíve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu