Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Obama: Amerika je desať rokov po atentátoch silnejšia

Obama si prišiel pripomenúť obete 11. Septembra
Obama si prišiel pripomenúť obete 11. Septembra

WASHINGTON - Spojené štáty sú desať rokov po atentátoch z 11. septembra 2001 silnejšie. Vyhlásil to dnes podľa agentúry Reuters americký prezident Barack Obama. Pápež Benedikt XVI. v posolstve Spojeným štátom pri príležitosti výročia týchto teroristických útokov odkázal, že násilie nesmie byť nikdy páchané v mene Boha.

Obama dnes poznamenal, že silu teroristickej siete Al-Káida podrylo neutíchajúce odhodlanie USA. "Vďaka neúnavnému úsiliu našich vojakov a našich spravodajských služieb, pracovníkov inštitúcií zabezpečujúcich rešpektovanie zákona a expertov na vnútornú bezpečnosť by nemalo byť pochýb o tom, že Amerika je dnes silnejšia a Al-Káida smeruje k porážke," povedal šéf Bieleho domu v pravidelnom týždennom rozhlasovom príhovore.

Upozornil však, že teroristické organizácie sa budú aj naďalej zameriavať na USA. "Áno, čelíme odhodlanému nepriateľovi, a nepochybujte o tom, že sa budú naďalej snažiť nás zasiahnuť. Ale ako znovu ukazujeme tento víkend, zostávame ostražití," povedal Obama.

K výročiu atentátov sa dnes vyjadril aj pápež Benedikt XVI. v liste zaslanom newyorskému arcibiskupovi a predsedovi Konferencie biskupov USA Timothymu Dolanovi. Podľa hlavy katolíckej cirkvi bola tragédia z 11. septembra 2001 o to horšia, že útočníci konali v mene Boha. "Ešte raz treba jednoznačne vyhlásiť, že žiadne okolnosti nikdy nemôžu ospravedlniť teroristické činy," napísal Benedikt XVI.

Newyorská polícia od piatku vo zvýšenej miere hliadkuje v uliciach po informáciách spravodajských služieb o možnej hrozbe teroristického útoku s pomocou bomby umiestnenej v automobile.

Starosta New Yorku z čias atentátov Rudolph Giuliani však dnes vyhlásil, že USA stále musia pracovať na lepšej pripravenosti na budúce hrozby.

Obamov predchodca George Bush, ktorý bol prezidentom v čase útokov, dnes položil veniec pri Pentagone, sídle amerického ministerstva obrany, ktoré bolo okrem newyorských mrakodrapov Svetového obchodného centra jedným zo zasiahnutých cieľov.

Spravodajský server televízie ABC News vo štvrtok v súvislosti s teroristickou hrozbou informoval o najmenej troch osobách, ktoré v auguste prileteli do USA s cieľom zaútočiť bombami v autách na Washington alebo New York v období okolo 11. septembra. Na cestu do Spojených štátov sa vraj trojica pravdepodobne vydala z Afganistanu a zastavila sa v najmenej jednej ďalšej krajine, ktorou bol možno Irán.

AP dnes s odvolaním na svoje zdroje tvrdia, že dvaja z troch podozrivých hľadaných mužov možno majú občianstvo Spojených štátov. Podľa nemenovaného vládneho zdroja boli poverení, aby odpálili vo Washingtone alebo New Yorku bombu v automobile, alebo aby aspoň napáchali čo najväčšie škody.

Údajne spoľahlivý informátor CIA uviedol, že vyslaných mužov inštruoval osobne šéf Al-Kajdy Ajmán Zavahrí, ktorý stál v čele teroristickej organizácie po májovom zabití Usámu bin Ládina. Podľa informátora sú možní útočníci arabského pôvodu a hovoria ako arabsky, tak anglicky.

Spojené štáty kvôli výročiu teroristických útokov, ktoré si pred desiatimi rokmi vyžiadali na 3000 ľudských životov, sprísnili bezpečnostné opatrenia na vojenských základniach aj v niektorých mestách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu