Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Organizácia AI chce zatknúť exprezidenta USA Busha

George Bush
George Bush

NEW YORK - Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) vyzvala vo štvrtok Etiópiu, Tanzániu a Zambiu, aby zatkli bývalého prezidenta USA Georgea W. Busha za porušovanie ľudských práv, keď na budúci mesiac navštívi Afriku.

Bush, ktorý bol prezidentom v rokoch 2001-2009, schválil používanie simulovaného topenia pri vyšetrovaní podozrivých, čo AI a ďalšie organizácie na ochranu ľudských práv považujú za mučenie.
      
"Medzinárodné právo vyžaduje, aby pre zodpovedných za mučenie neexistovalo bezpečné útočisko. Etiópia, Tanzánia a Zambia musia využiť túto príležitosť, aby splnili svoje záväzky a ukončili beztrestnosť Georga W. Busha, ktorej sa doteraz tešil," citovala vysokého právneho poradcu AI Matta Pollarda agentúra Reuters.
      
Vo februári ľudskoprávne skupiny uviedli, že Bush zrušil cestu do Švajčiarska, pretože mu hrozili právne kroky pre údajné mučenie. Organizátori akcie to popreli a povedali, že zrušili Bushovu účasť z bezpečnostných obáv.
      
Bush obhajoval používanie simulovaného topenia u zadržaných extrémistov ako veľmi dôležité preto, aby sa zabránilo zopakovaniu teroristických útokov z 11. septembra v USA.
      
Očakáva sa, že George W. Bush navštívi Afriku tento týždeň, aby zvýšil povedomie o rakovine v regióne, uviedla AI.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu