Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Favorit na prezidenta Romney: Boh stvoril USA, aby vládli svetu

Mitt Romney
Mitt Romney (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Favorit republikánov na prezidentské voľby v budúcom roku Mitt Romney sa dnes vyslovil za agresívnejšiu americkú diplomaciu, pretože podľa neho boh stvoril Spojené štáty, aby vládli svetu. Prezident Barack Obama v tomto smere vraj krajinu oslabil.

Pre svoj prvý veľký prejav o zahraničnej politike si Romney vybral vojenskú školu v Charlestone v Južnej Karolíne. "Boh nestvoril túto krajinu, aby bola národom súputníkov," vyhlásil Romney obklopený mladými budúcimi dôstojníkmi. "Amerika musí riadiť svet, alebo to urobí niekto iný," zdôraznil.

Podľa neho za vlády prezidenta Obamu pokleslo hospodárstvo, obrana i americké hodnoty. "Ak nechcete, aby Amerika bola najväčšou krajinou sveta, nie som vaším prezidentom. Máte toho dnešného," povedal Romney a dočkal sa veľkého potlesku.

Romney uistil, že ak bude zvolený, postará sa o rekonštrukciu amerického hospodárstva a zvráti masívne rozpočtové škrty prezidenta Obamu v oblasti obrany. "Spojené štáty si musia vždy zachovať svoju vojenskú nadvládu, aby odradili potenciálnych agresorov a bránili svojich spojencov," dodal Romney.

Tento silácky tón Romneyho prejavu podľa agentúry AFP pripomína rétoriku a politiku predchádzajúceho prezidenta Georgea Busha a jeho doktrínu preventívnych úderov proti teroristom. "Aj keď Amerika by mala spolupracovať s ostatnými národmi, vyhradzujeme si právo konať sami k ochrane našich národných záujmov," zdôraznil Romney.

Už vo štvrtok Romney oznámil, že keď sa dostane do Bieleho domu, tím jeho poradcov, ktorí mu budú radiť v zahraničnej politike a otázkach národnej bezpečnosti, bude zložený z mnohých osôb, ktoré boli blízke prezidentovi Bushovi.

Hlavné zahraničnopolitické obavy a výzvy, na ktoré by Spojené štáty mali byť podľa Romneyho schopné odpovedať, spočívajú v "protiamerických víziách Iránu, Severnej Kórey, Venezuely a Kuby". Republikánsky kandidát na prezidentskú nomináciu menoval aj Čínu, ktorá sa chce stať superveľmocou, a Rusko, "ktoré riadia človek, ktorý verí, že Sovietsky zväz bolo dobro, nie zlo".

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky Romney je favoritom republikánskych primárok s 22 percentami volebných preferencií. Ďalší kandidát Herman Cain by ich mal získať 17 percent a Rick Perry 14 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu