Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tymošenkovú budú vyšetrovať aj v kauze vraždy poslanca!

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková

KYJEV - Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková bude čeliť ďalšiemu vyšetrovaniu. Prokuratúra chce preveriť podozrenia, podľa ktorých bola expremiérka zapletená do vraždy poslanca z roku 1996.

Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vysokého predstaviteľa ukrajinskej generálnej prokuratúry.

Vplyvného podnikateľa a poslanca Jevhena Ščerbana a jeho manželku zastrelili v novembri 1996 na letisku v Donecku na východe Ukrajiny. V roku 2002 ukrajinské úrady zatkli osem podozrivých a odsúdili ich za vraždu.

Jedna z amerických diplomatických depeší zverejnených stránkou WikiLeaks uvádza, že vraždu poslanca nariadil vtedajší predseda ukrajinskej vlády Pavol Lazarenko pre spory okolo plynárenského sektora.

Ukrajinská prokuratúra údajne získala dokumenty naznačujúce, že peniaze za Ščerbanovu vraždu boli zaplatené z účtov Lazarenka a Tymošenkovej. Má ísť o prepisy svedeckej výpovede z USA, kde bol Lazarenko usvedčený z vydierania, podvodov a prania špinavých peňazí.

Tymošenkovú v polovici októbra odsúdili na sedem rokov väzenia. Kyjevský súd ju uznal vinnou zo zneužitia právomocí v súvislosti s dohodou o dodávkach ruského plynu z roku 2009. Západ aj Rusko odsúdili verdikt ako politicky motivovaný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu