Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prukurátor: Tymošenková je možno zapletená do vraždy

Júlia Tymošenková
Júlia Tymošenková

KYJEV - Ukrajinská prokuratúra prešetruje podozrenie, že firma patriaca v minulosti terajšej líderke opozície Julii Tymošenkovej financovala nájomnú vraždu.

Podľa generálnej prokuratúry nie je vylúčené, že prevod peňazí na účet najatých vrahov vykonala sama Tymošenková. Uviedol to v kyjevskej televízii prvý námestník ukrajinského generálneho prokurátora Renat Kuzmin.

Podľa Kuzmina sa teraz vyšetrovatelia zaoberajú kauzou z roku 1996, kedy bol zabitý vplyvný obchodník a poslanec ukrajinského parlamentu Evhenij Ščerbaň. Motívom vraždy vraj mohla byť snaha Ščerbaňa preniknúť do obchodných praktík firiem, ktoré sa na Ukrajine zaoberali predajom a distribúciou zemného plynu. Spolumajiteľkou týchto firiem bola Tymošenková.

Ščerbana zastrelilo komando ozbrojencov v marci 1996 na letisku v Donecku. Spolu s ním bola zavraždená jeho manželka a dvaja členovia posádky Ščerbaňovho súkromného lietadla. Za vraždu bolo odsúdených osem ľudí, z toho traja na doživotie.

Smrť politika si podľa neskoršieho vyšetrovania objednal Pavlo Lazarenko, ktorý bol od júna 1996 do júla 1997 ukrajinským premiérom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu