Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Tymošenkovú budú liečiť mimo väznice, sľúbil prezident

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v utorok prisľúbil, že uväznená expremiérka Julija Tymošenková pôjde do dvoch dní na lekárske ošetrenie mimo väznice v Kyjeve.

Prezident to vyhlásil po tom, ako ukrajinská ombudsmanka Nina Karpačevová vyjadrila obavy o zdravotný stav expremiérky, ktorá údajne cez víkend nedokázala pre slabosť vstať z postele, no napriek tomu ju vypočúvali v cele. Janukovyč podľa vlastných slov už o lekárskom vyšetrení Tymošenkovej hovoril s ministrom zdravotníctva, vnútra a s prokurátorom.

"Povedal som im, že zdravotná starostlivosť vo väznici ešte nedosiahla dostatočnú úroveň, takže liečba sa musí uskutočniť v zdravotníckom zariadení v Kyjeve mimo väznice," povedal Janukovyč s tým, že sa tak stane ešte dnes alebo zajtra.

Tymošenková už požiadala medzinárodné zdravotnícke organizácie o pomoc pri vyšetrení a liečení jej zhoršujúceho sa zdravotného stavu. Minulý týždeň sa obrátila na Medzinárodný výbor Červeného kríža a na organizáciu Lekári bez hraníc.

Bývalú premiérku nedávno odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí pri podpise nevýhodného kontraktu na dodávky ruského plynu v roku 2009. Ukrajinské úrady vzniesli pred týždňom ďalšie obvinenie z daňového úniku, sprenevery a zatajovania príjmov v cudzej mene.

Tymošenková čelí trestnému stíhaniu aj v ďalších prípadoch týkajúcich sa sprenevery a vyšetrujú ju aj v súvislosti s vraždou poslanca a podnikateľa Jevhena Ščerbana na objednávku spred 15 rokov. Tymošeková všetky obvinenia odmieta ako politicky motivované.

Podobný názor má aj EÚ, ktorá opakovane vyzvala na jej prepustenie z väzenia a pohrozila zhoršením vzťahov s Kyjevom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu