Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tymošenkovej sa zhoršuje stav, chce vyšetrenie expertmi

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Uväznená ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková požiadala v piatok medzinárodné zdravotnícke organizácie o pomoc pri vyšetrení a liečení jej zhoršujúceho sa zdravotného stavu.

Tymošenková podľa jej poradcu Oleksandra Turchynova trpí značnými bolesťami chrbtice a záhadnými modrinami po tele. Tvrdí, že vládou určeným lekárom neverí, pričom úrady obvinila, že jej nepovolili vyšetrenie nezávislými expertmi. Tymošenková sa preto v tejto súvislosti obrátila na Medzinárodný výbor Červeného kríža a na organizáciu Lekári bez hraníc.

Bývalú premiérku nedávno odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí pri podpise nevýhodného kontraktu na dodávky ruského plynu v roku 2009. Ukrajinské úrady vzniesli pred týždňom ďalšie obvinenie z daňového úniku, sprenevery a zatajovania príjmov v cudzej mene. Tymošenková čelí trestnému stíhaniu aj v ďalších prípadoch týkajúcich sa sprenevery a vyšetrujú ju aj v súvislosti s vraždou poslanca a podnikateľa Jevhena Ščerbana na objednávku spred 15 rokov. Tymošeková všetky obvinenia odmieta ako politicky motivované . Podobný názor má aj EÚ, ktorá opakovane vyzvala na jej prepustenie z väzenia a pohrozila zhoršením vzťahov s Kyjevom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu