Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Budúcich kráľov a kráľovné zrovnoprávnili

Britská kráľovná Alžbeta II.
Britská kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

PERTH - Členské štáty Spoločenstva národov (Commonwealth) sa v piatok dohodli na historickej reforme britského nástupníckeho práva, ktoré zrovnoprávni mužov a ženy. Doteraz mali mužskí kráľovskí potomkovia pred ženami prednosť aj napriek tomu, že boli mladší. To sa však zmení a nástupníctvo na trón sa bude určovať podľa objektívnejších kritérií, ktoré nebudú zohľadňovať pohlavie daného potomka.

K dohode dospeli na zasadnutí Commonwealthu v austrálskom Perthe. So zmenami súhlasilo všetkých 16 krajín spoločenstva, ktoré za svoju hlavu štátu formálne považujú britskú kráľovnú Alžbetu II. Reformu priamo v Perthe ocenil aj britský premiér David Cameron, podľa ktorého ide o historickú chvíľu v dejinách monarchie.

Okrem zrušenia diskriminačného pravidla založeného na príslušnosti k pohlaviu sa Commonwealth dohodol aj na zmene ďalšieho, ktoré hovorí o príslušnosti k cirkvi. Doteraz sa totiž britským panovníkom nemohol stať potomok, ktorý uzavrel manželský zväzok s osobou rímskokatolíckeho vierovyznania. Odteraz už tento fakt nebude prekážkou pred nastúpením na britský trón.

O týchto témach sa začalo búrlivo diskutovať najmä po aprílovej svadbe Catherine Middletonovej a princa Williama, ktorý je v súčasnosti v následníctve na trón druhým v poradí. "Zjednodušene povedané, ak vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge budú mať spolu malé dievčatko, to dievčatko sa jedného dňa môže stať našou kráľovnou," okomentoval prijatú reformu Cameron v narážke na manželský pár.

Alžbeta II. v piatok slávnostne otvorila stretnutie šéfov vlád krajín Spoločenstva národov v západoaustrálskom meste Perth. Kráľovná vyzvala lídrov na prijatie závažných a trvácnych rozhodnutí a na zhodu ohľadom ďalších reforiem spoločenstva, ktoré podľa nej musí zostať "vitálne a zdravé". Na programe trojdňového summitu lídrov krajín Commonwealthu sú okrem zmeny následníctva britského trónu aj vojnové zločiny na Srí Lanke. Cieľom rokovaní však je boj o udržanie významu spoločenstva 54 krajín, ktoré dokopy majú dve miliardy obyvateľov. Na piatkovom stretnutí v Austrálii sa nezúčastnil indický premiér Manmohan Singh, ktorý odišiel bez udania dôvodu. Zástupcu na summite nemá ani Fidži, ktoré po prevrate v krajine v roku 2006 zo spoločenstva vylúčili. Zimbabwe vystúpilo v roku 2003, keď prezident Robert Mugabe označil Commonwealth za "zlo".

Osemdesiatpäťročná Alžbeta II. je na čele spoločenstva od nástupu na britský trón v roku 1952 a je taktiež oficiálnou hlavou 16 štátov spoločenstva. Jeho súčasným generálnym tajomníkom je od 1. apríla 2008 Ind Kamaleš Šarma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu