Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Napojený na podporné prístroje prosil o pomoc: Potom vypadol prúd!

Sanatórium, v ktorom Gavin zomrel Zobraziť galériu (2)
Sanatórium, v ktorom Gavin zomrel

MILFORD HAVEN - Sledovať, ako vám dieťa umiera pred očami, je pre každého rodiča to najstrašnejšie, čo si vie len predstaviť. Vypočuť si však, ako vás krátko pred smrťou zúfalo prosí o pomoc, to už by nezvládol asi nikto.

Presne to sa stalo rodičom tridsaťpäťročného Gavina zo západného Walesu. Keď sa v osudné januárové ráno v roku 2009 prebudili a zapli mobilný telefón, našli si v ňom od neho odkaz: "Prosím, pomôžte, nemôžem dýchať!"

Gary a Val Proctorovci okamžite utekali za synom do sanatória, v ktorom sa o neho starali. Trpel totiž svalovou dystrofiou a bol napojený na podporné prístroje. V zariadení ale došlo k výpadku prúdu, čoho následkom sa prístroje vypli. Gavin ešte stihol zavolať svojim rodičom a zanechať im odkaz, ktorý bol zároveň jeho poslednými slovami pred smrťou. Kým sa zapol náhradný zdroj, bolo už bohužiaľ neskoro. Manželia tak prišli už o druhé dieťa; ich prvý syn, ktorý trpel tou istou chorobou, zomrel pred deviatimi rokmi.

Gary (69) teraz žiada úrady, aby zodpovedali na ich otázky ohľadom Gavinovho úmrtia. "Chceme, aby všetci vedeli, ako sa cítime. Prišli sme o syna a nikomu neprajeme, aby sa im stalo to isté. Stále to veľmi bolí a aj vždy bude," povedal.

Podľa najnovších výsledkov vyšetrovania sa mladíkovej smrti dalo zabrániť. Keby ho pracovníci sanatória namiesto snahy o opätovné zapojenie prístrojov resuscitovali a poskytli mu dýchanie z úst do úst, mohol ešte žiť. Miestny prokurátor, ktorý mal prípad na starosti, uviedol, že v tom čase nemal k dispozícii dostatočné dôkazy o tom, aby voči zariadeniu vzniesol obvinenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu