Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Hnus v domove: Až 7 mužov malo zneužívať 20 dievčatiek!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: willpowerwithin.com)

VIEDEŇ - V jednom z mestských detských domovov v rakúskej metropole Viedeň boli v 70. rokoch systematicky zneužívané a znásilňované dievčatá. Prinajmenšom to tvrdí niekoľko obetí z tej doby. O vážnych obvineniach voči vychovávateľskému personálu cez víkend informovali denníky Kurier a rakúska rozhlasová a televízna stanica ORF. Domov umiestnený vtedy v zámočku Wilhelminenberg bol už v roku 1977 uzavretý.

Dve sestry, ktoré sú teraz vo veku 49 a 47 rokov, podľa médií uviedli, že dievčatá znásilňovalo až sedem mužov. Medzi páchateľmi údajne boli aj vychovávatelia.

"Na izbe bolo 20 dievčat. Na rad prišla prakticky každá. V domove sme o tom nikdy nehovorili, pretože sme sa hrozne hanbili. Bolesti, ktoré nám boli spôsobené, boli neznesiteľné," citoval denník jednu z obetí.

Podľa denníka Kurier považuje organizácia na ochranu obetí Biely kruh výpovede za vierohodné. Z nich tiež vyplýva, že sa na zneužívaní podieľali aj vychovávateľky. Vraj nútili dievčatá, aby nosili príťažlivú bielizeň, až násilníci prídu. Niektoré obvinenia siahajú až po nútenie k prostitúcii, pretože obete sa domnievajú, že vychovávateľky inkasovali od násilníkov peniaze.

"Deti z domova nemajú na svete žiadnu cenu," vraveli vraj pracovníci domova podľa vyjadrenia jednej z postihnutých. Právny zástupca obetí Johannes Öhlböck vyhlásil, že zatiaľ bolo na odškodnom vyplatených 41-tisíc eur. Obete to ale nepovažujú za dostatočné a mesto Viedeň by vraj malo uvažovať o ďalších náhradách.

Zatiaľ čo v minulosti sa rakúska verejnosť podobne ako v niektorých ďalších krajinách sústreďovala hlavne na zneužívanie detí katolíckymi duchovnými, zriadila Viedeň komisiu k šetreniu podobných činov v mestských zariadeniach. Stíhanie páchateľov je ale vraj zložité, lebo sa činy udiali už v pomerne dávnej minulosti. Viedenské úrady ale sľubujú starostlivé vyšetrenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu