Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Berlíne sa našlo už 16 náloží, železnice ponúkajú odmenu

Miesto, kde našli nálože pri železnici
Miesto, kde našli nálože pri železnici

BERLÍN - Nemecká spolková prokuratúra prevzala vyšetrovanie opakovaných pokusov o podpaľačské útoky na železničné trate v Berlíne a jeho okolí pre podozrenie zo sabotáže, namierenej proti ústavnému poriadku krajiny. Na objasnení prípadu intenzívne pracuje Spolkový kriminálny úrad.

Nemecké železnice (DB) vypísali odmenu 100.000 eur za informácie, ktoré by viedli k zadržaniu páchateľov. Na železničných tratiach v nemeckej metropole sa od pondelka našlo do dnešného večera 16 náloží alebo nádob so zápalnou zmesou. Čiastočne to ovplyvnilo plynulosť železničnej dopravy na dvoch z troch najdôležitejších tratí IEC vedúcich do a z Berlína. Od pondelka sa meškalo z tohto dôvodu okolo 2000 vlakov.

Spolkový minister dopravy Peter Ramsauer pokusy o podpaľačstvo odsúdil ako zločinecké, teroristické útoky. Nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich potvrdil, že dôjde k posilneniu uniformovaných policajných hliadok a príslušníkov bezpečnostných zložiek v civile. Navyše budú nasadené vrtuľníky, uviedol Friedrich s tým, že je týmito činmi mimoriadne znepokojený.

Polícia predpokladá, že páchatelia, pravdepodobne ľavicoví extrémisti, umiestnili všetky nálože na tratiach súčasne. Doteraz sa ich našlo 16, nemožno však vylúčiť ďalšie podobné nálezy. K zraneniam doteraz nedošlo.

K činom sa v pondelok prihlásila na istej ľavicovej webovej stránke antimilitaristická skupina Hekla, ktorá chcela nimi protestovať voči prítomnosti vojakov Bundeswehru v Afganistane. Autori vyhlásenia požadovali aj prepustenie uväzneného príslušníka amerických ozbrojených síl Bradleyho Manninga.

Ten je podozrivý, že poskytol investigatívnej platforme WikiLeaks rôzne materiály, ako aj videozáznam vražedného útoku helikoptéry na civilistov v Iraku.

Páchatelia umiestnili väčšinu náloží so zápalným obsahom do káblových šácht pri tratiach s cieľom znemožniť ovládanie výhybiek a signalizačných zariadení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu