Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ohromná sila zemetrasenia v Japonsku: Rozochvelo aj ionosféru!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

TOKIO - Zničujúce zemetrasenie, ktoré tento rok v marci postihlo severovýchod Japonska, ešte pred samotnými zemskými otrasmi rozochvelo najvyššiu vrstvu atmosféry. Tento objav by podľa serveru space.com mohol v budúcnosti pomôcť odhaľovať s predstihom podobne silných zemetrasení.

Vedci už v minulosti zistili, že otrasy a prílivové vlny cunami spôsobené zemetraseniami vyvolávajú atmosférické vlny, ktoré môžu prestúpiť až do ionosféry. Tá významne ovplyvňuje šírenie elektromagnetických signálov a je jednou z najvyšších vrstiev zemskej atmosféry.

Teraz ale odborníci oznámili, že marcové zemetrasenie v Japonsku ešte pred samotnými otrasmi vyvolalo doteraz najrozsiahlejšie pozorované rušenia, ktoré spôsobili reťazové reakcie elektricky nabitých častíc až vo výške 350 kilometrov nad Zemou. Výsledkom sú anomálie v rádiových signáloch medzi navigačnými satelitmi a pozemnými prijímačmi.

Kosuke Heki z Hokkaidskej univerzity v severojaponskom Sappore analyzoval dáta z viac ako tisícky japonských prijímačov GPS. Zistil, že asi 40 minút pred zemetrasením vzrástla v ionosfére nad postihnutou oblasťou úroveň elektrónov približne o osem percent. Najväčší nárast bol nad epicentrom a so vzdialenosťou od neho sa úroveň znižovala. "Pred zistením tohto javu som si nemyslel, že by sa zemetrasenie dali vôbec predpovedať," ​​povedal Heki. "Teraz verím, že sa to dá."

Preverovanie GPS záznamov z čílskeho zemetrasenia v roku 2010, ktorého sila bola 8,8 stupňa Richterovej stupnice, vykázalo podľa Hekiho podobné údaje.

Ak sa potvrdí pravdivosť tejto teórie, mohol by v budúcnosti vzniknúť systém včasného varovania pred veľmi silnými zemetraseniami. Spomínané anomálie je zatiaľ možné zistiť len pri zemetraseniach silnejších ako 8,5 stupňa Richtera. Heki sa ale domnieva, že ak vedci dokážu určiť, čo tieto ionosférické javy spôsobuje, mohlo by byť možné predpovedať aj menšie otrasy.

Prostredie ionosféry je ale veľmi nestále. Veľké zmeny v celkovom podiele elektrónov môžu vyvolať napríklad solárne búrky. Vedci preto pri prípadnom určovaní zemetrasení budú musieť nesúvisiace ionosférické anomálie odfiltrovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu