Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nezastaviteľná invázia: Cez USA sa valí ničivý chlpatý hmyz!

Mravce sa dostanú všade a všetko zožerú
Mravce sa dostanú všade a všetko zožerú (Zdroj: YouTube)

FLORIDA/BRATISLAVA - Už štyri štáty USA zaplavili mravce! Dvory aj domy sú zamorené červenohnedým hmyzom, ktorý spôsobuje skraty v elektrických rozvodniach a dokonca dokáže vyradiť z prevádzky aj továrne.

Entomológovia im hovoria "chlpaté bláznivé mravce", aby ich odlíšili od súkmeňovcov, ktorí sa nedržia spoločných trás. Paratrechina longicornis majú telo pokryté páperím, sú veľké ako blcha, ale nezastavia sa pred ničím. Zožerú rastliny aj živočíchy.

Za 35 dní dvakrát vyradili počítačový systém ovládajúci ventil potrubia do jednej texaskej chemičky a jednému včelárovi zlikvidovali stovku úľov.

Dokonale zohrané spoločenstvo mravcov, ktorí si nestavajú mravenisko, ale hniezdia v temných vlhkých úkrytoch, je veľmi húževnaté a expanduje v lavínach valiacich sa cez mŕtve telá svojich druhov.

"Skúšal som jed asi na štvrtine hektára. Za 30 dní celú túto plochu pokryla päťcentimetrová vrstva mŕtvych mravcov," popísal situáciu deratizátor Tom Rasberry, ktorý objavil tento druh v Texase v roku 2002. Od tej doby sa rozšíril do 18 okresov. Na Floride sú mravce v dvadsiatich okresoch a objavili sa už aj v Mississippi a v Louisiane.

Invázia mravcov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu