Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kľúčového svedka vojnových zločinov v Kosove našli mŕtveho

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRIŠTINA - Kľúčového a chráneného svedka v procese s vplyvným kosovským politikom Fatmirom Limajom, ktorý je obvinený z vojnových zločinov, našli mŕtveho v parku v Nemecku. Oznámila to dnes misia EÚ v Kosove (EULEX).

Nemecká polícia v súčasnosti vyšetruje okolnosti, ktoré viedli k úmrtiu Agima Zogaja, známeho pod označením "chránený svedok X". Zogaj vystupoval v procese proti Limajovi, bývalému povstaleckému veliteľovi a súčasnému poslancovi kosovského parlamentu

Hovorca EULEX Nicholas Hawton neposkytol bližšie podrobnosti o tom, kedy a kde presne Zogaj zomrel. Zogaj mal status chráneného svedka za jeho výpoveď v procese s Limajom.

Minulý týždeň sudca EULEX nariadil, aby Limaj čakal na začiatok procesu v domácom väzení, uviedla tlačová agentúra AP.

Limaj, ktorý bol kosovským ministrom dopravy, je jedným z najvplyvnejších ľudí vo vládnucej strane premiéra Hashima Thaciho. Obvinený je z popravy a mučenia srbských väzňov počas vojny v Kosove v rokoch 1998-99. Ako veliteľ Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) podľa obžaloby nariadil popravu dvoch zadržaných srbských policajtov "strelami do hlavy" a mučil ďalšieho srbského zajatca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu