Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kosovského expremiéra obvinili z mučenia a vraždenia

Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj (Zdroj: SITA)

HAAG - Bývalý kosovský premiér Ramush Haradinaj (43) bol dnes v obnovenom procese Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu obvinený z účasti na vraždení a mučení osôb. Týchto činov sa podľa obžaloby dopustil ako jeden z veliteľov povstaleckej Kosovskej oslobodeneckej armády (UCK) v roku 1998 v Kosove.

Ide o nový proces; v apríli 2008 ho Haagsky tribunál zbavil obvinení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti pre nedostatok dôkazov.

"Obete boli vraždené a mučené bez ohľadu na ich etnický pôvod," vyhlásil podľa agentúry AFP pri prezentácii hlavných bodov obžaloby prokurátor Paul Rogers.

Spolu s Haradinajom sú súdení dvaja jeho blízki spolupracovníci Idriz Balaj (39) a Lahi Brahimaj (41). Kým veliteľ obávaných špeciálnych jednotiek UCK Čiernych orlov Balaj bol pôvodne tiež zbavený všetkých obvinení, Haradinajov zástupca v UCK Brahimaj bol uznaný vinným v dvoch prípadoch mučenia a krutého zaobchádzania so zajatcami a odsúdený na šesť rokov väzenia.

"Zatiaľ čo okolo prebiehala regulárna vojna, obžalovaní využívali nezákonných prostriedkov, aby dosiahli svoje ciele," zdôraznil Rogers.

Pôvodný oslobodzujúci verdikt ICTY viedol k veľkému rozhorčeniu Srbov. Odvolací súd následne vyhlásil, že proces s Haradinajom a dvoma bývalými veliteľmi UCK bol zmarený zastrašovaním svedkov a že tribunál pochybil tým, že správne nevyhodnotil vážnosť vyhrážania. Odvolací súd 21. júla 2010 rozhodol, aby prvých šesť bodov obžaloby bolo znovu súdených v prvej inštancii.

Haradinaj v roku 2005 rezignoval na premiérsky post a dobrovoľne sa dostavil k tribunálu. V súčasnosti je s oboma niekdajšími spolupracovníkmi vo väzbe v Haagu, odkiaľ riadi opozičnú parlamentnú stranu Spojenectvo pre budúcnosť Kosova (AAK).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu