Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veterinári sťahujú z trhu Farmársku sekanú kvôli listériám

Baktérie listérie
Baktérie listérie (Zdroj: abcnews.go)

PRAHA - Česká Štátna veterinárna inšpekcia nariadila stiahnuť z trhu takmer tri tony produktu Farmářská sekaná firmy Ravy CZ. Dôvodom je fakt, že obsahuje nebezpečné baktérie listérie, ktoré môžu byť hrozbou pre spotrebiteľov.

Ako informoval server iDnes.cz s odvolaním sa na hovorcu inšpekcie Josefa Dubena, šesť šarží tohto výrobku dodali do obchodných sietí Kaufland, Tesco, Norma a Globus. Všetci odberatelia boli už o náleze informovaní a sťahovanie tovaru z trhu už prebieha.

Prítomnosť baktérií listérie, prekračujúca povolené maximum v zistenom rozsahu, by pre dospelého človeka v danom objeme nemala predstavovať nebezpečenstvo, dodal hovorca. Zdravotné problémy by však po konzumácii takéhoto tovaru mohli mať starší ľudia alebo ľudia s oslabenou imunitou. Teplo síce listérie spoľahlivo likviduje, v prípade sekanej, ktorá sa konzumuje i bez tepelnej úpravy, sa však veterinárna správa rozhodla pre stiahnutie výrobku z trhu.

Iba v uplynulých dňoch vrátili inšpektori českej veterinárnej správy do Číny 22 ton rybieho mäsa z aljašskej tresky. Dôvodom bol väčší obsah vody, ako bolo deklarované. Popri uvedených 20 percentách vody inšpektori v Stredočeskom kraji zistili, že mrazené mäso obsahovalo až o štvrtinu vody viac ako bolo uvedené na obale. V mraziarenskom závode v Kladne sa podarilo zadržať 19.895 kilogramov z celkového množstva viac ako 22 importovaných ton spomínaného mäsa, zvyšok sa sťahoval od odberateľov, uviedol hovorca veterinárnej správy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu