Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trosky satelitu dopadnú na Zem podľa NASA dnes!

Padajúci satelit UARS
Padajúci satelit UARS

WASHINGTON - Trosky nefunkčného amerického satelitu UARS, ktorý doslúžil a je odsúdený k zániku, dopadnú na Zem v piatok. Upresnila to v noci na dnešok NASA. Pravdepodobnosť, že trosky satelitu niekoho na Zemi trafia, je podľa expertov NASA jedna ku 3200.

"Satelit vstúpi do atmosféry 23. septembra popoludní východoamerického času (navečer SELČ)," uviedla NASA na svojich internetových stránkach. V čase vstupu do atmosféry sa satelit podľa NASA nebude pohybovať nad americkým kontinentom. Odborníci odhadujú, že dopadne zrejme do Tichého oceánu.

Podľa NASA sa dnes večer SELČ šesťtonový satelit dlhý jedenásť metrov pohyboval na obežnej dráhe asi 190 kilometrov nad Zemou. Podľa spresneného matematického modelu by trosky mali dopadnúť na pás Zeme dlhý 800 kilometrov. NASA zvlášť upozornila, že na palube ani v prístrojoch satelitu nie sú žiadne jedovaté látky.

Ak by snáď niekto úlomok družice našiel, má svoj nález odovzdať miestnej polícii, uviedla NASA. Agentúra AP dodala, že trosky satelitu nie sú príliš vhodným suvenírom a nehodia sa ani na predaj v on-line aukčnej sieni eBay. Ide totiž o americký federálny majetok, ktorého odcudzenie zákony USA trestajú.

Odborníci upozorňujú, že presný čas vstupu satelitu do atmosféry, a tým pádom aj presné miesto dopadu, nebude možné určiť do poslednej chvíle. Ešte dve hodiny predtým, než sa UARS vnorí do hustejších vrstiev atmosféry, pôjde určiť miesto dopadu iba s odchýlkou ​​6000 kilometrov, uviedol časopis Time s odvolaním sa na údaje z amerického ministerstva obrany.

Zatiaľ nebol zaznamenaný jediný prípad, kedy by bol človek padajúcim "vesmírnym smetím" zasiahnutý. Nie je ani známe, že by trosky na zemskom povrchu spôsobili vážnejšie škody. Príčiny sú podľa odborníkov dve - väčšia časť umelých objektov pri prelete atmosférou zanikne a navyše veľkú väčšinu plochy planéty Zem tvorí voda alebo neobývaná pevnina.

Očakáva sa, že satelit sa po vstupe do atmosféry rozpadne a väčšina trosiek zhorí. Pád by mohol obsahovať až 26 kusov o celkovej váhe cez pol tony.

Satelit UARS vyslali Spojené štáty do vesmíru v roku 1991. Zariadenie v hodnote 750 miliónov dolárov slúžilo na skúmanie chemických a fyzikálnych vlastností horných vrstiev zemskej atmosféry. Očakávalo sa, že satelit bude fungovať len tri roky, nakoniec ale dodával vedcom dáta až do roku 2005.

Pozrite si približnú dráhu padajúceho satelitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu