Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúci prieskum: Europánia si želajú, aby im vládli USA!

Prezident USA Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Prezident USA Barack Obama

WASHINGTON - Obyvatelia európskych krajín a Spojených štátov si želajú, aby Washington naďalej bol svetovým lídrom pri hľadaní riešení globálnych problémov. Vyplýva to z prieskumu amerického inštitútu Marshall Funds, ktorý uskutočnili pri príležitosti blížiaceho sa 10. výročia útokov na newyorské Svetové obchodné centrum (WTC).

V utorok zverejnené výsledky odhalili, že 54 percent opýtaných respondentov v krajinách Európskej únie si praje dominantné postavenie USA vo svete. V rovnakej pozícii by svoju krajinu radi videli aj samotní Američania, podľa prieskumu tento názor zastáva 85 percent z nich.

Názory Američanov a Európanov sa však líšia v otázke potenciálnej nevyhnutnosti vojny. Sedemdesiatpäť percent opýtaných obyvateľov USA súhlasia s tvrdením, že vojna ako prostriedok dosiahnutia spravodlivosti je niekedy nevyhnutná, rovnaký názor však zdieľa iba 33 percent Európanov. Tí sú napriek tomu spokojní s tým, ako sa americký prezident Barack Obama stavia k otázke svetového terorizmu a s jeho krokmi v tejto oblasti súhlasí 73 percent európskych respondentov, v porovnaní so 68 percentami Američanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu