Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zemetrasenie vystrašilo USA, evakuovali Biely dom aj Pentagón

Zemetrasenie vystrašilo ľudí Zobraziť galériu (8)
Zemetrasenie vystrašilo ľudí

WASHINGTON - Mnohí ľudia v New Yorku si mysleli, že ide o ďalší útok a vybiehali na ulicu. Východné pobrežie Spojených štátov vystrašilo pred 20:00 SELČ zemetrasenie o sile takmer šiestich stupňov Richterovej škály. Evakuovali časti Bieleho domu, Pentagónu, Kapitolu aj niektoré ďalšie budovy, informovala agentúra Reuters.

V New Yorku kvôli otrasom evakuovali súdne budovy a radnicu. Na necelé dve hodiny uzavreli letisko Johna Kennedyho aj letisko v Newarku. Ich prevádzku obnovili až po tom, čo úrady preverili kontrolné veže a pristávacie dráhy. Lety museli zastaviť aj na Reaganovom národnom letisku pri Washingtone.

V hlavnom meste bola poškodená Národná katedrála, najvyššia stavba vo Washingtone. Z jednej z pseudogotických veži sa odlomili tri menšie kamenné vežičky a neveľký oporný pilier a dopadli do trávy. K zraneniu osôb nedošlo, kostol ale museli uzavrieť a vykonať dôkladnú kontrolu. Katedrála, miesto slávností a štátnych pohrebov, váži 150 tisíc ton a jej stavba trvala 83 rokov.

Vo Virgínii sa automaticky odpojili dva reaktory jadrovej elektrárne, poškodené ale údajne nie sú. V niektorých mestách otrasy pravdepodobne poškodili budovy, bližšie podrobnosti o škodách však zatiaľ nie sú známe.

K zraneniu osôb nedošlo, otrasy ale spôsobili menšie škody na niektorých budovách. Americkí meteorológovia neočakávajú, že by vyvolali vlnu cunami.

Podľa americkej geologickej služby USGS bolo epicentrum 5,9 stupňa silného zemetrasenia v štáte Virgínia asi 134 kilometrov juhozápadne od Washingtonu. Ohnisko zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke jedného kilometra.

O sile zemetrasenia svedčí aj to, že otrasy boli okrem  Washingtonu a New Yorku cítiť napríklad aj v Severnej Karolíne alebo v kanadskom Toronte.

 

 

 

 


<iframe width="425" height="269" src="http://www.youtube.com/embed/eQwO8cvDcqA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu