Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Boeing 787 za 129 miliónov dostal zelenú

Boeing 787 Zobraziť galériu (3)
Boeing 787

NEW YORK - Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) aj európske letecké úrady v piatok udelili povolenie pre komerčné lety nového Boeingu 787.

 Spoločnosť Boeing plánuje prvý "Dreamliner" dodať v septembri japonskej leteckej spoločnosti ANA. Prvý, charterový let s pasažiermi má byť 26. októbra. Na pravidelných linkách sa má začať lietať 1. novembra.

Letové skúšky Boeingu 787 sa skončili tento mesiac, približne s trojročným meškaním oproti pôvodným plánom. Výrobca už má objednávky na viac ako 800 lietadiel od 55 zákazníkov.

Viac ako polovicu Boeingu 787 tvoria kompozitné materiály. Výrobca tvrdí, že lietadlo bude tichšie a spotrebuje o 20 percent menej paliva ako stroje podobnej veľkosti.

Použitie kompozitných materiálov okrem zníženia hmotnosti prispieva aj k zvýšeniu pohodlia cestujúcich, napríklad tým, že v kabíne možno udržiavať pohodlnejší tlak a lietadlo má väčšie okná.

Jedno lietadlo stojí 185 miliónov dolárov (129 miliónov eur) a Boeing očakáva, že do roku 2013 vyrobí desať strojov mesačne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu