Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Pražský Pride prišlo niekoľko tisíc ľudí, napadli ich pravičiari

Pražský Gay Pride Zobraziť galériu (5)
Pražský Gay Pride

PRAHA – "Sprievodom hrdosti" dnes v centre Prahy vyvrcholil festival homosexuálov Prague Pride. Z Námestia Republiky cez ulicu Na Příkopě, Národnú triedu až na Strelecký ostrov na Vltave prešlo, či skôr sa za tónov hudby z alegorických vozov pretancovalo niekoľko tisíc gayov, lesbičiek a transvestitov.

Napriek veľmi početnej policajnej asistencii došlo k menšiemu incidentu, pri ktorom stúpenci ultrapravicovej Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS) označovali účastníkov pochodu za prasatá a hádzali na sprievod umelohmotné fľaše s vodou. Na ohrozenie tradičného modelu rodiny upozornili asi dve stovky mladých kresťanských demokratov. Z ich strany ale k žiadny útokom voči sprievodu homosexuálov nedošlo.

Sprievod centrom Prahy podporili stovky cudzincov aj mnoho heterosexuálov, napríklad rodičia homosexuálov s transparentmi, že ich deti nie sú devianti. Mnohé nápisy a fotografie na plagátoch kritizovali prezidenta Václava Klausa, ktorý sa kriticky vyjadril na adresu festivalu,  prezidentovho vicekancelára Petra Hájka, ktorý homosexuálov označil za deviantov, ako aj konzervatívnu iniciatívu D.O.S.T., ktorú vedie vysokopostavený úradník z ministerstva školstva Ladislav Bátora. Iniciatíva kritizovala 13 veľvyslancov krajín EÚ, Kanady a USA

Pochodu homosexuálov Prahou i samotnému festivalu Prague Pride predchádzala ostrá výmena názorov  prostredníctvom médií. Hlavné výhrady prichádzali z Pražského hradu od tajomníka prezidenta Ladislava Jakla a vicekancelára Petra Hájka, ktorým vadilo, že nad festivalom a pochodom prevzal záštitu pravicový primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Sklamanie z "homofóbnych a spiatočníckych výrokov" prezidenta Václava Klausa v predvečer Sprievodu hrdosti vyjadrila bývalá svetoznáma tenistka Martina Navrátilová. Jej prianie, aby sa prezident Klaus k sprievodu osobne pripojil a presvedčil sa, akí sú homosexuáli v skutočnosti, zostalo nevypočuté.

Naopak, sprievod gayov a lesbičiek otvorene podporili hneď dvaja bývalí predsedovia parlamentných vládnucich strán: expredseda Strany zelených Martin Bursík s partnerkou, exposlankyňou Kateřinou Jacquesovou, a bývalý šéf ČSSD, expremiér Jiří Paroubek s manželkou Petrou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu