Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pochod homosexuálov v Prahe: Zúčastnilo sa ho až 17 000 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Pätnásť až 17.000 ľudí sa podľa usporiadateľov zapojilo dnes v českej metropole do 4. ročníka pochodu homosexuálov Prague Pride, ktorý sa začal na Václavskom námestí a vyvrcholil na Letenskej pláni. Na čele sprievodu, ktorého účastníci boli tradične oblečení do dúhových farieb, niesli karikatúru ruského prezidenta Vladimira Putina na podporu práv homosexuálov v Rusku, informovala spravodajská televízia ČT24. Pozornosť pútali najmä alegorické vozne.

Tohtoročná prehliadka gejov, lesbičiek, bisexuálov a transsexuálov upozorňovala podľa riaditeľa festivalu Czeslawa Walka najmä na neslobodu homosexuálov v Rusku a bývalých postsovietskych štátoch.

Súbežne s pochodom sa uskutočnila aj protestná akcia približne 80 stúpencov Mladých kresťanských demokratov, ktorí nesúhlasia so snahami o uzákonenie adopcií homosexuálnymi pármi. Nad ich akciou prevzali záštitu podpredseda českej vlády Pavel Bělobrádek a europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), festival Prague Pride zasa podporil minister pre ľudské práva Jiří Dienstbier, uviedla ČT24.

Televízia informovala, že v Česku stúpa počet nakazených vírusom HIV a pojazdná ordinácia ponúkala dnes počas sprievodu možnosť nechať sa otestovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu