Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ženu otrasne znetvoril šimpanz, ukázala novú tvár!

Charla pred a po operácii
Charla pred a po operácii (Zdroj: SITA)

BOSTON - Američanka Charla Nashová, ktorej tím českého chirurga Bohdana Pomahača v bostonskej nemocnici v máji transplantoval tvár, ju včera prvýkrát odhalila verejnosti. V televíznom programe NBC Today povedala, že sa teší, až bude môcť robiť veci, ktoré predtým považovala za samozrejmé - cítiť vôňu ruží, vnímať chuť jedla a dýchať nosom.

Nashovú v roku 2009 napadol a znetvoril 90-kilogramový šimpanz, ktorého jej kamarátka chovala ako domáce zviera. Šimpanz Nashovej odtrhol z tváre nos, pery a očné viečka a navyše jej odtrhol obe ruky. Lekári neskôr museli žene odobrať oči, ktoré zviera vážne poškodilo.

"Začínam vnímať svoju čeľusť a bradu," povedala vo štvrtok Nashová. "A môžem pohnúť ústami a usmiať sa. Som síce stále ešte slabá, ale každým dňom sa cítim silnejšia," dodala.

Nashovej dcéra v relácii povedala, že je zo zdravotného stavu svojej matky nadšená. "Je skvelé vidieť tak veľké pokroky a jej šťastie, ktoré tu predtým nebolo," povedala. "Podľa mňa sa nemôže dočkať úplného zotavenia. Zlepšuje sa v hovorení a začína jesť," doplnila.

Prvé jedlo, ktoré si Nashová po operácii dala, boli vajíčka so syrom. Pred operáciou mohla jesť len tekutú stravu pomocou slamky.

Nashovej stále ešte chýbajú ruky, ktoré jej šimpanz odtrhol. Lekári sa jej ich pokúsili transplantovať súčasne s tvárou, kvôli pooperačným komplikáciám ich ale neskôr museli znovu odobrať.

Nashová bola v Spojených štátoch tretím človekom, ktorý podstúpil úplnú transplantáciu tváre. Všetky transplantácie vykonal Pomahačov lekársky tím.

Znetvorená žena má novú tvár

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu