Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Na zásah proti gangom si požičajú vodné delá a gumové projektily!

Situácia v Londýne Zobraziť galériu (3)
Situácia v Londýne

LONDÝN - Britská polícia bude môcť vôbec prvýkrát nasadiť vodné delá a smie použiť gumové projektily. Oznámil to dnes britský premiér David Cameron po zasadnutí krízového štábu. Vláda urobí všetko pre obnovenie poriadku, zdôraznil po tom, čo sa nepokoje v posledných dňoch upokojili v Londýne a preniesli sa do ďalších anglických miest.

Podľa neho robustný prístup, ktorý zahŕňal nasadenie 16.000 policajtov do ulíc Londýna, priniesol hlavnému mestu pokojnejšiu noc. Rovnako zdôraznil, že bolo viac ľudí zatknutých a viac bolo obžalovaných. Nie je ale priestor pre spokojnosť, vyhlásil s tým, že násilie musí skončiť aj v ďalších mestách. "Nenecháme, aby na našich uliciach vládol strach ... Urobíme všetko pre obnovenie práva a poriadku. Všetky možnosti sú na stole," povedal.

Polícia bude mať možnosť v priebehu 24 hodín nasadiť vodné delá a smie nasadiť gumové projektily, vyhlásil Cameron pri razantnom vystúpení pred novinármi. Polícia vo Veľkej Británii ale vodné delá tradične nepoužíva a ani ich nemá k dispozícii. Sú len v Severnom Írsku, odkiaľ by tiež museli byť v prípade potreby prevezené. Bezprecedentné by bolo aj použitie gumových projektilov.

Cameron hovoril o "opovrhnutí násilia" a prisľúbil, že všetci zločinci budú chytení "snímok po snímke". Narážal na snímky podozrivých, ktoré zverejňuje polícia. Podľa premiéra vláda nebude brať ohľad na "falošné" obavy z porušenia ľudských práv a bude naďalej zábery údajných páchateľov z bezpečnostných kamier zverejňovať.

Nepokoje podľa Camerona ukázali to najhoršie z Británie, ale pri náprave škôd aj to najlepšie. Premiér sa domnieva, že v britskej spoločnosti sú ložiská, ktoré sú "choré" a kde ľudom úplne chýba pocit zodpovednosti. "Keď dvanásťročné a trinásťročné deti so smiechom rabujú, je treba povedať, že niektoré veci sa v našej spoločnosti škaredo pokazili," dodal s tým, že veľký problém predstavujú gangy.

Pripomenul, že vo štvrtok bude zasadať znovu krízový štáb, potom vláda, a na mimoriadnom zasadnutí sa zíde parlament. Cameron sa vrátil kvôli nepokojom v noci na utorok predčasne z dovolenky v Taliansku. Podľa niektorých kritických hlasov to ale mal urobiť hneď potom, čo nepokoje prepukli v sobotu večer v Tottenhame.

Prieskum, ktorý dnes zverejnil denník The Sun, ukázal, že 57 percent ľudí je nespokojných, ako Cameron situáciu rieši. Podľa prieskumu verejnosť podporuje tvrdý postup proti násilníkom. 90 percent je pre nasadenie vodných diel, 77 percent pre využitie armády a 33 percent je dokonca pre to, aby policajti mohli v prípade potreby strieľať. Celých 85 percent je presvedčených o tom, že väčšina alebo veľká časť páchateľov násilností nebude potrestaná.

Podľa denníka The Guardian niektoré londýnske súdy zasadajú cez noc, aby zvládli nápor zatknutých. Cameron dnes naznačil, že je pripravený rozšíriť kapacitu britských väzníc. "Ak chcú súdy poslať viac ľudí do väzenia, vláda musí poskytnúť viac miest a tiež to urobí," povedal.

Jedným z hlavných rysov londýnskeho násilia bola anarchia a bezprávie, ktoré vládli v uliciach, rovnako ako fakt, že polícia nebola schopná občanov ochrániť. V utorok v noci sa tak začali na niektorých miestach tvoriť hliadky, akési domobrany, napríklad v londýnskych štvrtiach Enfield a Southall.

Extrémistická strana Liga na obranu Anglicka to isté urobila v Lutone pri Londýne. Zástupca šéfa Scotland Yardu Steve Kavanagh ale proti vytváraniu hliadok domobrany varoval. "To je to posledné, čo potrebujeme. To musí prestať," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu