Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vrchný súd rozhodol, že Kajínkov proces obnovený nebude

Jiří Kajínek Zobraziť galériu (3)
Jiří Kajínek

PRAHA - Vrchný súd v Prahe zamietol sťažnosť doživotne odsúdeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Kajínek protestoval proti marcovému verdiktu plzeňského súdu, ktorý mu nepovolil obnovu procesu. Podľa odvolacieho súdu nové dôkazy na obnovu procesu nestačia. V piatok o tom informoval server iDnes.cz. Kajínek vinu za dvojnásobnú vraždu a pokus o vraždu nikdy nepriznal, políciu obvinil z vykonštruovaného procesu a súd zo zaujatosti.

Senát Krajského súdu v Plzni v marci rozhodoval o žiadosti o obnovu procesu, ktorú podal Kajínkov advokát Tomáš Zejda. Advokát súdu navrhol ako nový dôkaz kľučku od auta, v ktorom išli ľudia, na ktorých vrah v roku 1993 v Plzni zaútočil. Na kľučke sa nenašli žiadne odtlačky, pritom podľa výpovede jedného svedka vrah nemal rukavice. Súd dôkazy predložené obhajobou neprijal a žiadosť zamietol ako neopodstatnenú. Bola to už druhá zamietnutá Kajínkova žiadosť o obnovu procesu.
    
Zejda dnešný verdikt najvyššieho súdu nekomentoval. "V súčasnej dobe sa nemôžem nijako vyjadriť, pretože neviem, či pán Kajínek už rozhodnutie súdu dostal" povedal serveru advokát. Odmietol preto akokoľvek predvídať, či budú kvôli zamietnutiu obnovy podávať sťažnosť na Ústavný súd.
    
Už v roku 2004 sa o obnovu procesu pokúsili advokáti Klára Slámová s Koljou Kubíčkom. Pred súdom vtedy vypovedali desiatky svedkov. Sudca Tomáš Bouček nakoniec v roku 2006 dospel k záveru, že žiadne zo svedectiev neprinieslo tak zásadnú skutočnosť, ktorá by stačila na obnovu procesu.
    
Sťažnosť pre porušenie zákona v Kajínkov prospech podal vtedajší minister spravodlivosti Pavol Nemec, Najvyšší súd ČR ho v roku 2007 zamietol.
    
Krajský súd v Plzni uložil Kajínkovi doživotný trest v roku 1998 za dvojnásobnú nájomnú vraždu. Veľmi známym sa stal v októbri 2000, kedy zrejme ako prvý väzeň v histórii unikol z väznice v Mírove na Šumpersku. V decembri však bol zadržaný. Od minulého týždňa si svoj ​​trest odpykáva opäť v tejto väznici.
    
Na motívy jeho príbehu vznikol film režiséra Petra Jákl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu