Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Policajná inšpekcia si vyžiadala kópiu filmu Kajínek

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek

PRAHA - Kópiu filmu o Jiřím Kajínkovi, ktorý je považovaný za prvého nájomného vraha v Česku, si vyžiadala policajná inšpekcia. Dôvodom údajne je, že film môže do prípadu väzňa, odsúdeného na doživotie, vniesť nové informácie.

Inšpekcia podľa portálu tyden.cz začala v týchto dňoch preverovať podnet vychádzajúci od bývalého policajta a tiež odposluchy rozhovorov, ktoré priniesli ďalšie fakty. Práve preto polícia režiséra oficiálnym listom požiadala o poskytnutie filmu. "Týmto Vás z dôvodu vyšetrovania žiadam o poskytnutie kópie filmu Kajínek, pretože sa domnievame, že požadovaný film súvisí s vyššie uvedenou preverovaná vecou," píše sa v žiadosti.

"Áno, takúto žiadosť sme dostali," povedal režisér Petr Jákl. "S policajnou inšpekciou sa spojíme a zistíme, či film, ktorý je možné vidieť vo všetkých kinách, je nutné dodať polícii na DVD, tak ako to požadujú. Nie že by sme polícii neverili, ale DVD s filmom ani nemáme z bezpečnostných dôvodov vyrobené," doplnil.

Snímka sa drží v čele najnavštevovanejších filmov českých kín, premietajú ju aj na Slovensku.

Súd Kajínka poslal na doživotie do väzenia kvôli dvojnásobnej nájomnej vražde podnikateľa Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoša a kvôli pokusu o vraždu. Po Kajínkově úteku z väzenskej pevnosti Mírov pred desiatimi rokmi sa z neho stal najhľadanejší človek v krajine. Päť týždňov, počas ktorých unikal polícii, je dodnes zahalených tajomstvom.

Viacero ľudí zasvätených do prípadu tvrdí, že film nemá so skutočným príbehom Jiřího Kajínka veľa spoločného. Sami filmári pripúšťajú, že sa ním len inšpirovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu