Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Úradníci skončia, odmietli zosobášiť homosexuálne páry

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Mestská radnica v holandskom meste Groningen sa rozhodla, že nepredĺži zamestnaneckú zmluvu trom svojim úradníkom. Tí, z moci im zverenej, môžu sobášiť mladomanželské páry - avšak odmietli zosobášiť na radnici osoby rovnaké pohlavia, uvádza holandský spravodajský portál DutchNews.nl.

Mestská radnica vo svojom vyhlásení zo štvrtka potvrdila, že v budúcnosti už neráta so službami troch svojich zamestnancov. Neudeje sa tak okamžite, lebo mestskí úradníci, ktorí odmietli oddať homosexuálne zamerané páry, majú pracovnú zmluvu až do roku 2014. Neústretoví úradníci nemôžu byť ináč postihovaní, pretože ich odmietavé konanie zákon nezakazuje.

Aj preto sa COC - lobistická skupina bojujúca za práva homosexuálov - rozhodla apelovať na holandskú vládu, aby prijala zákon postihujúci štátnych zamestnancov poverených uzatváraním sobášov, ak túto úlohu v prípade osôb rovnakého pohlavia odmietnu.

Skupina COC chce túto žiadosť predniesť už v sobotu počas konania najbližšieho pochodu homosexuálov a lesbičiek Gay Pride v Holandsku.

Lobisti z COC tvrdia, že podľa vlastných prieskumov v 58 holandských mestách je 102 civilných úradníkov, ktorí sa stavajú proti sobášom osôb rovnakého pohlavia. Väčšinou ide o kresťansky zameraných úradníkov, dodala skupina COC.

Marja van Bijsterveldová, holandská ministerka pre emancipáciu, v júni tohto roku uviedla, že civilní zamestnanci na mestských úradoch môžu odmietnuť zosobášiť ľudí rovnakého pohlavia na základe svojho náboženského presvedčenia.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu