Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Karneval homosexuálov je nátlaková akcia deviantov, tvrdí prezidentov človek

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Chystaný pražský karneval homosexuálov je podľa prezidentovho vicekancelára Petra Hájka nátlaková akcia a politická demonštrácia pokriveného hodnotového sveta. V texte, ktorý zverejnil na serveri Parlamentné listy.cz, Hájek tiež homosexuálov označil za "deviantných spoluobčanov". Pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) a predsedu pražskej ODS Borisa Šťastného ostro skritizoval za to, že akciu usporiadanú komunitou gayov a lesbičiek podporili. S takýmito názormi by podľa neho mali opustiť ODS, ktorá sa označuje za pravicovú stranu.

"Nátlaková akcia homosexuálov, ktorá prebehne v Prahe pod pekným českým názvom gay parade, totiž nie je nevinnou srandičkou. Je vážnou politickou demonštráciou určitého hodnotového videnia sveta. Sveta, v ktorom klasická rodina už nehrá žiadnu rolu. V ktorom hlboké národné tradície a kultúrne korene ožiera obluda multikulturalizmu. Svet, v ktorom sexuálna či akákoľvek iná deviácie je povýšená na cnosť, abnormalita na normu, deštrukcie spoločnosti na posvätný pokrok," napísal Hájek. Poznamenal tiež, že vo svete, ktorý účastníci akcie presadzujú je jediným "ohrozeným druhom typicky beloch, heterosexuál a kresťan".
    

Takzvaným sprievodom hrdosti homosexuálov vyvrcholí v Prahe 13. augusta päťdňový Festival tolerancie, nad ktorým prevzali záštitu primátor aj starosta Prahy 1. Karnevalový pochod gayov, lesbičiek, transsexuálov a príslušníkov ďalších menšín s názvom Prague Pride sa v hlavnom meste koná prvýkrát. Podobných tradičných akcií vo Viedni a ďalších zahraničných metropolách sa zúčastňujú desiatky tisíc ľudí.
    

Prezident Prague Pride Czeslaw Walekpovedal, že Hájkove názory považuje za tak okrajové, že na ne snáď ani nemá cenu reagovať. "Festival Prague Pride je o radosti, o poznaní, o rešpekte, o hrdosti a tolerancii ... Názory pána Hájka, Bátory a ďalších považujem za marginálne, zatuchnuté a predovšetkým neinformované. Očividne nevideli náš program a nepoznajú naše ciele, a dokonca ani náš názov," uviedol Walek. Záujemca pozval, aby sa prišli sami presvedčiť, že sa nejedná o "žiadnu nátlakovou akciu homosexuálov".
    

Šťastný nevidí nič zlé na tom, že pražský primátor akciu podporil. Sám vraj tiež chce, aby Praha nebola mestom malomeštiakov, ale otvorenou metropolou podobne ako Berlín či Londýn. "Z môjho pohľadu je to reakcia nervózna, vynervovaná, veľmi prehnaná. Práve takéto reakcie verejných osôb vytvárajú napätie v spoločnosti a nepochybne nejakú mieru intoleranciu a antagonizmus medzi jednotlivými skupinami ľudí. Je to presne to, čo viedlo k vzniku fašizmu v minulom storočí," povedal Šťastný v reakcii na Hájkove vyjadrenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu