Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kňazi zneužívali deti v sirotinci, odsedia si 11 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

VALLETTA - Dvaja maltskí kňazi boli v utorok odsúdení na spolu 11 rokov väzenia potom, ako ich súd uznal vinnými zo sexuálneho zneužívania chlapcov v sirotinci.

Charles Pulis si odsedí šesť rokov za zneužitie deviatich chlapcov, ôsmich z nich v domove pre siroty, a Godwin Scerri dostal 5 rokov za zneužitie nespresneného počtu chlapcov. Rozsudok zaznel v preplnenej súdnej sále po skončení 8 rokov trvajúceho súdneho pojednávania. Obaja kňazi sa podľa ich advokátov odvolajú.

Obeť zneužívania Lawrence Grech, ktorý vystupoval za ostatné obete, povedal po výroku súdu novinárom, že je s výsledkom veľmi spokojný. "Urobili veľa zlého. Ovplyvnili naše životy a životy našich rodín. Niektoré obete skončili na drogách, niektoré už zomreli... ." Grech tiež verí, že ich cirkev zbaví kňazstva s okamžitou účinnosťou.

Maltská cirkev v roku 2010 uviedla, že špeciálna komisia založená v roku 1999 a poverená skúmať pedofíliu dostala oznámenia o 45 kňazoch. Takmer polovica sa však ukázala byť bezpredmetná. Súd s pedofilmi sa začal v roku 2003, keď sa Grech a ostatní postihnutí rozhodli prehovoriť.

V čase zneužívania kňazmi mali chlapci 13 až 16 rokov. Zneužívané deti, dnes dospelých mužov, prijal pápež Benedikt XVI. na súkromnej audiencii počas návštevy Malty v roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu