Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ženu od ôsmich rokov zneužíval kňaz, vysúdila 50 tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ĽUBĽANA - Mladá žena v Slovinsku prvýkrát uspela so žalobou voči katolíckej cirkvi za sexuálne zneužívanie. Súd prvej inštancie jej priznal odškodné vo výške 50 tisíc eur, informovali dnes noviny Delo.

Ženu, ktorá žalobu podala pred štyrmi rokmi a požadovala odškodné 140 tisíc eur, mal od necelých ôsmich rokov pohlavne zneužívať kňaz. Mala byť jednou z viacerých údajných obetí medzičasom zosnulého duchovného z okolia obce Artiče ležiacej na juhovýchode krajiny.

Kňaza obvinili svojho času zo 16-násobného sexuálne motivovaného útoku na deti, avšak obžalovaný zomrel ešte pred skončením procesu v roku 2007.

Verdikt prvostupňového súdu v Maribore, na základe ktorého by odškodné mali vyplatiť zamestnávateľ kňaza, konkrétne diecéza v Celje a arcidiecéza v Maribore, je považovaný za precedens, od ktorého sa môžu odvíjať v Slovinsku aj ďalšie podobné kauzy. Noviny Dnevnik už informovali o žalobách ďalších obetí zneužívania.

Bývalou juhoslovanskou republikou otriasli v uplynulých rokoch viaceré prípady sexuálneho zneužitia duchovnými. Troch z nich medzičasom tamojšia justícia odsúdila na nepodmienečné tresty odňatia slobody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu