Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovenka chránila les, českú policajtku kopla do tváre!

Národný park Šumava
Národný park Šumava

BRATISLAVA/PRAHA – Medzi desiatkami enviroaktivistov, ktorí už viac ako dva týždne na Šumave bránia v rúbaní stromov, bola v pondelok aj žena (30) zo Slovenska. Neposlúchla výzvy polície, aby miesto ťažby opustila a bránila stromy vlastným telom.

Keď ženu z lokality vynášali, Slovenka kopla jednu z policajtiek do hlavy a zranila ju. Rúbanie stromov síce pomohla na chvíľu zadržať, teraz sa však môže dostať do väzenia.

Za násilie proti úradnej osobe, z ktorého ju už obvinili,  si môže posedieť až štyri roky. Aktivistku, ktorá žije v Česku dlhodobo, stíhajú na slobode.

V českom Národnom parku Šumava prebieha dlhodobý spor o podobu boja s kôrovcovou kalamitou, ktorá ho postihla. Vytvorili sa dva nezmieriteľné tábory. Spor sa však stále viac presúva z odbornej do politickej roviny.

Hlavná výhrada českých vedcov, ktorí sa boju s kôrovcovou kalamitou venujú dlhodobo, tkvie v tom, že radikálny spôsob boja s lykožrútom v podobe rúbania stromov a zbavovania ich kôry je opodstatnený len v okrajových častiach národného parku, odkiaľ sa môže kôrovec rozšíriť na hospodárske lesy.

Správa parku však dala súhlas na vyrúbanie až 3000 stromov v lokalite Na Ztraceném, asi šesť kilometrov od obce Modrava. Lokalita je vo vnútri národného parku, pričom ešte do jari mala štatút bezzásahového územia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu