Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nebezpeční väzni sú stále na úteku, dozorkyňu našli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRUSEL – Traja nebezpeční trestanci, ktorí v nedeľu večer ušli z väzenia v Jamioulx na juhu Belgicka, sú stále na úteku a polícia ich nedokázala lokalizovať.

Jediným úspechom bolo nájdenie unesenej dozorkyne, ktorú jeden z trestancov pustil na slobodu po prekročení hraníc do Francúzska. Dozorkyňa bola v poriadku, ale šokovaná z nečakaných udalostí.

V pondelok sa o osadenstvo väznice v Jamioulx museli starať privolaní policajti. Personál väznice sa rozhodol vstúpiť do štrajku po tom, ako v nedeľu nebezpeční väzni jednu z ich kolegýň uniesli a druhú napadli a ľahšie zranili. Väzenské odbory chceli narýchlo zvolaným štrajkom poukázať na nedostatočné bezpečnostné podmienky v belgických väzniciach.

Polícii sa v pondelok podarilo zrekonštruovať priebeh útoku troch odsúdených vrahov na dozorkyňu a ich následný únik z väzenia. Po ukončení prechádzky vo väzenskom dvore zaútočili ručne vyrobeným nožom a fľašou na dozorujúcu strážničku. Jej kolegyňu na chodbe ľahko poranili nožom a spred budovy väzenia odišli na aute Ford Focus, ktoré patrilo dozorkyni.

Tú trestanci vzali so sebou ako rukojemníčku. S týmto autom však po niekoľkých sto metroch od väznice havarovali. Trojica utečencov sa potom rozdelila, pričom zastavili dve okoloidúce autá, vyhodili ich posádky a na ukradnutých autách unikli do neznáma. Jedno z áut neskôr narazilo do zvodidla pri ceste a unikajúci väzni museli prepadnúť a uniesť ďalšie vozidlo.

V aute so zajatou dozorkyňou bol Abdellah Mostefa, odsúdený na tridsať rokov väzenia za vraždu pekára v Jamioulx. Mostefa už má na konte jeden neúspešný pokus o útek z väzenia v Monse. V druhom aute bola dvojica nemenej nebezpečných trestancov. Julien Cazetta bol v predčasnej väzbe pre obvinenie z vraždy. V novembri 2010 nožom dopichal a zabil istého zákazníka baru Victoria v obci Gosselies. Tretím utečencom je Jonathan Inga, ktorého v apríli tohto roka odsúdili za streľbu a pokus o vraždu svojej bývalej priateľky na pätnásť rokov väzenia.

Trojica bola podľa vyjadrenia belgickej polície v pondelok večer ešte stále na úteku. Po nájdení unesenej dozorkyne na severe Francúzska pri meste Maubeuge belgická polícia požiadala francúzskych kolegov o pomoc pri pátraní po nezvestných väzňoch a vydala medzinárodný zatykač na trojicu unikajúcich delikventov, uviedla spravodajská agentúra Belga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu