Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vo venezuelskej väznici, kde týždeň trvá vzbura, vypukol požiar

Požiar vo venezuelskej väznici Zobraziť galériu (5)
Požiar vo venezuelskej väznici

CARACAS - Vo väznici na severe Venezuely, kde už týždeň trvá vzbura, vypukol v nedeľu požiar. Oznámila to dnes agentúra AP. Armádnym jednotkám sa stále ešte nepodarilo vzburu zlikvidovať, hoci do akcie boli nasadené tisícky vojakov. Podľa agentúry AFP pri vzbure prišlo o život už 25 osôb.

Požiar podľa zdrojov z ministerstva spravodlivosti spôsobil elektrický skrat. Väzni boli evakuovaní ešte predtým, než plamene zachvátili celú budovu. Niektorí z príbuzných, s ktorými sa väzni dokázali spojiť mobilnými telefónmi, tvrdia, že požiar založili sami vojaci. Aj počas vyčíňania živlu sa vraj v komplexe neprestala ozývať streľba.

Násilie vo väznici El Rodeo vypuklo pred týždňom po tom, čo vojaci v areáli začali hľadať zbrane. Nie je jasné, koľko väzňov zostalo v areáli, respektíve koľko ich kladie vojakom odpor. Minister spravodlivosti Tarek El Aissami uviedol, že do iných väzníc bolo prevezených 2500 väzňov. V areáli ich zostáva asi tisíc.

Na potlačenie vzbury bolo povolaných 5000 príslušníkov ozbrojených síl, ku ktorým sa pripojilo cez víkend 400 vojakov z elitnej polovojenskej jednotky. Vojaci zaujali postavenie na okolitých pahorkoch a opakovane vystreľovali do komplexu kanistre so slzným plynom.

Zhruba tridsiatka väzenských komplexov vo Venezuele bola vybudovaná pre približne 15.000 trestancov, ale tých je v nich najmenej trojnásobok. Navyše podľa organizácie Human Rights Watch zhruba tri štvrtiny venezuelských väzňov stále čakajú na proces, respektíve rozsudok, a to vinou pomalé práce súdov.

Väzni musia žiť v preplnených celách a zlých hygienických podmienkach. Kvôli nedostatočnému počtu dozorcov nie sú vo väzeniach výnimkou drogy, ale ani bodné a strelné zbrane, dokonca aj granáty. Ročne zomrie vo Venezuele pri násilnostiach okolo 300 väzňov.

Aj v El Rodeo bolo umiestnených podľa miestnych úradov 3600 väzňov, pričom zariadenie je určené len pre 750 osôb. Ide o väzenské násilia s najhoršou bilanciou vo Venezuele od roku 1999, keď si konflikt medzi väzňami a dozorcami vyžiadal 27 mŕtvych z radov trestancov.

 

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/hDI8uQAApkM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu