Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mladič mohol zabiť pri zatýkaní desať policajtov

Ratko Mladič
Ratko Mladič

BELEHRAD/HAAG - Ratkovi Mladičovi odľahlo, keď ho zatkli, citovala stanica BBC suseda Mladičovho príbuzného, v dome ktorého bývalého bosnianskosrbského veliteľa zadržali.

Mladič povedal, že pri zatýkaní mohol zabiť desať policajtov, nechcel to však urobiť, lebo to podľa neho boli mladí ľudia, ktorí "iba robili svoju prácu," uviedol Nenad Stokovič. Dokonca sa zdalo, že exgenerálovi po svojom zadržaní odľahlo, dodal. Mladič mal v čase zatýkania u seba dve pištole.

Policajti, ktorí Mladiča zatýkali, neboli podľa neho ťažko ozbrojení, pôsobili však vystrašene. "Prekvapili sa, keď našli Mladiča," spresnil Stokovič, citovaný v nedeľu spravodajským serverom BBC.

"Ratko Mladič, ktorý vyzeral, ako by mu bolo odľahlo po svojom odhalení, povedal iba 'Ja som ten, koho hľadáte'," povedal svedok.

Mladič sa zároveň policajtov opýtal, ktorý z nich je Američan - bol totiž presvedčený, že po 16 rokoch skrývania sa ho podľa jeho predstáv mohli zadržať iba v rámci nejakého západného sprisahania.

"Policajti sa k Mladičovi správali veľmi úctivo, zaobchádzali s ním, ako keby bol ich otcom," dodal Stokovič. Srbské úrady Mladiča zatkli v máji po 16 rokoch na úteku pred justíciou. Začiatkom júla ho vykázali zo súdnej miestnosti po tom, čo odmietol účasť na pojednávaniach, kým mu súd nepovolí vlastných právnikov.

Mladič je obžalovaný z genocídy v súvislosti so 43-mesačným obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou 8000 Moslimov počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu