Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mladičov proces odročili, prestávka môže trvať aj niekoľko mesiacov

Ratko Mladič
Ratko Mladič (Zdroj: SITA)

HAAG - Sudca Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) odročil dnes pokračovanie procesu s bývalým bosnianskosrbským generálom Ratkom Mladičom na neurčito. Dôvodom je chyba, ktorej sa dopustila obžaloba, informovala agentúra AP.

Obžaloba mala začať s predkladaním dôkazov koncom mája. Predsedajúci sudca Aplhons Orie dnes povedal, že proces odročuje v dôsledku "značných chýb" prokurátorov, ktorí sú povinní poskytovať každý dôkazový materiál tímu Mladičových obhajcov.
      
Orie dodal, že sudcovia naďalej analyzujú "rozsah a celkový dopad" chyby. Ako ďalej uviedol, má v úmysle stanoviť nový dátum pojednávania "tak skoro, ako to len bude možné". Prokurátori bližšie nešpecifikovanú chybu uznali a nemali námietky voči odloženiu procesu. Mladičov obhajca požiadal o šesťmesačný odklad.

Obžaloba v spise uvádza dovedna 413 svedkov, z ktorých sa však v súdnej sieni objaví iba 143. Obhajoba informovala súd, že neprednesie svoju úvodnú reč dovtedy, kým neskončí obžaloba.
      
Bývalý bosnianskosrbský generál čelí 11-bodovej žalobe, podľa ktorej je zodpovedný za zverstvá spáchané srbskými jednotkami počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-1995. Mladič sa k žalobe odmietol vyjadriť, obvinenia však označil za "monštruózne a odporné".
      
Zatkli ho vlani v Srbsku po 15 rokoch na úteku pred justíciou. Mladič je posledná významná postava bosnianskej vojny, ktorá sa dostala pred haagsky tribunál. V súvislosti s obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou čelí aj obvineniam z genocídy.
      
Počas predprocesných pojednávaní vystupoval Mladič vzdorovito. "Celý svet vie, kto som ja," povedal na vlaňajšom pojednávaní. "Som generál Ratko Mladič. Bránil som svoj národ a svoju krajinu... Teraz bránim seba," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu