Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Dráma na súde: Mladič ukázal pozostalej žene gesto podrezania hrdla

Ratko Mladič
Ratko Mladič (Zdroj: SITA)

HAAG - Prvý deň procesu s bývalým veliteľom bosnianskosrbskej armády Ratkom Mladičom priniesol incident medzi obvineným a prítomnými pozostalými obetí srebrenickej masakry, ktorá patrí medzi najzávažnejšej obvinenie voči bosnianskemu rodákovi.

Moslimka Munira Subasičová sediaca za sklom v súdnej sieni ukázala 70-ročnému generálovi gesto znázorňujúce putá na rukách. Mladič sa na ňu pozrel a urobil gesto podrezania hrdla. Sudca následne obe strany varoval, že nebude trpieť podobné nevhodné prejavy. Subašičová sa médiám následne zdôverila, že bola z jeho gesta "šokovaná a nerozumie, ako môže žiť s tým, čo urobil".

Mladič čelí obvineniam z etnických čistiek zahŕňajúcich najhoršie zločiny v Európe od druhej svetovej vojny. Sedemdesiatročný vojnový zločinec čelí obvineniam z 11 trestných činov vrátane genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti za rolu, ktorú zohrával počas brutálnej vojny na Balkáne v rokoch 1992-95. Mladič tvrdí, že je nevinný. Proces s Mladičom je najväčší, akým sa kedy ICTY zaoberal.

Generála dnes už neexistujúcej juhoslovanskej armády po 16 rokoch unikania zatkli v máji 2011 v srbskej dedine Lazarevo, kde sa ukrýval pod falošnou identitou Milorada Komadiča. Medzi jeho najzávažnejšie zločiny má patriť takmer štvorročné obliehanie bosnianskej metropoly Sarajevo a masakra tisícov bosnianskych moslimov v Srebrenici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu