Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vrak Bulgarije sa pomaly vynára na hladinu Volgy

Príprava na vyzdvihovanie potopenej Bulgarije Zobraziť galériu (2)
Príprava na vyzdvihovanie potopenej Bulgarije

MOSKVA - Vrak výletnej lodi Bulgarija, ktorá sa 10. júla potopila na rieke Volge neďaleko Kazane, sa pomaly vynára späť na hladinu. Po viac než týždenných prípravách plávajúce žeriavy dnes odtrhli trup od bahnitého dna a postupne ho zdvíhajú.

Operácie podľa členov operatívneho štábu postupujú veľmi pomaly z obavy, že by laná a štyri závesy nemuseli záťaž vydržať, a tak sa nad vodou zatiaľ objavila len strecha mostíka s anténami. V pláne je loď vyzdvihnúť na úroveň vrchnej paluby, aby mohlo nasledovať utesnenie trupu, odčerpanie vody a preprava do plávajúceho doku, kde podľa ministra dopravy Igora Levitina bude nasledovať obhliadka odborníkmi snažiacimi sa objasniť príčiny katastrofy.

Potopenie lode, postavenej v roku 1955 v Komárne v Československu, predstavovalo najhoršie riečne nešťastie v Rusku od roku 1983. Loď išla ku dnu tak rýchlo, že sa zachránilo len 79 stroskotancov, úrady zatiaľ potvrdili smrť 114 obetí. Počet nezvestných sa medzitým klesol na osem osôb, pretože ďalších sedem ľudí podľa hovorcu vyšetrovateľov Vladimira Markina sa na zoznam nezvestných dostali buď omylom, alebo prežili.

V súvislosti s potopením lode vyšetrovatelia zatiaľ obvinili štyroch ľudí - riaditeľku spoločnosti, ktorá loď mala prenajatú k turistickým výletom, inšpektora, ktorý plavidlo schválil do prevádzky, a kapitánov dvoch lodí, ktorí preplávali okolo miesta nešťastia bez poskytnutia pomoci.

Mnohí komentátori však považujú obvinených len za "obetných baránkov" a poukazujú na zchátralosť nielen ruskej flotily riečnych lodí, ale celej dopravnej infraštruktúry. To spolu s všadeprítomnou korupciou, ľahostajnosťou k ľudským životom a honbou za ziskom vytvára predpoklady pre ďalšie katastrofy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu