Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Volga zatiaľ vydala 113 tiel obetí lodného nešťastia

Ľudia si uctievajú obete potopenej lode
Ľudia si uctievajú obete potopenej lode

MOSKVA - Ruskí záchranári z vraku výletnej lode, ktorá sa v nedeľu potopila na rieke Volge, vylovvili zatiaľ 113 obetí a pokračujú v pátraní po zostávajúcich nezvestných. Potápači teraz sústreďujú na vylovení mŕtvych tiel z nižšej paluby a z podpalubia.

Výletná loď Bulgarija, postavená v roku 1955 v Komárne, sa potopila v nedeľu. Z lode sa podľa ministerstva pre mimoriadne situácie zachránilo len 79 z 208 ľudí na palube. Zrejme teda až 16 ľudí zostáva nezvestných.

Pátranie by úrady chceli dokončiť ešte pred chystaným vyzdvihnutím lode z takmer dvadsaťmetrovej hĺbky za pomoci pontónov a plávajúcich žeriavov. Prácu potápačov však sťažuje zlá prístupnosť niektorých kabín. Vrak leží na dne na boku.

Záujem ruských turistov o výlety loďou medzitým výrazne poklesol. "U nás a u našich kolegov dopyt po riečnych plavbách od pondelka klesla na štvrtinu," posťažoval si dnes Andrej Smolin z cestovnej kancelárie Vodochod. Ale už zaplatené alebo objednané zájazdy klienti prakticky nestornujú. Len traja turisti sa zriekli výletu kvôli zlému psychickému stavu, spoločnosť im vrátila peniaze. Ostatní klienti skôr vyjadrujú obavy, či sa plavba vôbec uskutoční vzhľadom na prezidentov pokyn preveriť technický stav všetkých plavidiel.

Plavidlo rovnakého typu ako Bulgarija, výletná loď Kompozitor Glazunov, tak uviazlo v Saratove, kde má zotrvať až do úplného odstránenia nešpecifikovaných závad. Turistov čaká cesta autobusom do Moskvy, kde prestúpia na iný parník.

Denník Izvestija dnes s odvolaním sa na odborníkov z lodeníc v Komárne, ktoré stavali lode tohto typu pre Sovietsky zväz, napísal, že Bulgarija mala byť odpísaná po 20 rokoch prevádzky, ešte v roku 1975. Bez náležitej údržby, opráv a modernizácií môže schátrat a prehrdzavený trup je tak mimoriadne zraniteľný. Samotní vyšetrovatelia údajne nemajú výhrady k veku lode, ktorý v ruských vodách nie je ojedinelý, ale k technickým nedostatkom, ktoré sa prejavili ešte pred plavbou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu