Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ukončili prehľadávanie potopenej lode, nariadili zatknutie kapitánov

Kvety a sviečky venované obetiam katastrofy Zobraziť galériu (2)
Kvety a sviečky venované obetiam katastrofy

MOSKVA - Potápači ukončili pátraciu akciu v ruskej výletnej lodi, ktorá sa potopila minulý víkend na rieke Volge. Televíziu CNN o tom v piatok informovalo ministerstvo pre mimoriadne situácie. Oficiálny počet obetí dosiahol 114, medzi ktorými je 66 žien, 28 detí a 20 mužov, uviedlo ministerstvo.

Potápači prehľadali všetky časti lode, teraz pátrajú po ďalších telách v jej okolí ako aj po prúde Volgy. Pri pátracej akcii pomáhajú tiež špeciálni vojenskí potápači. Nezvestných je stále 15 osôb.

Ruskí vyšetrovatelia nariadili zadržanie kapitánov dvoch lodí, ktorí údajne odmietli pomôcť preživším obetiam nedeľňajšieho lodného nešťastia na Volge. Oznámil to ruský Federálny vyšetrovací výbor s tým, že kapitáni budú zadržaní za účelom vypočúvania.

Viaceré obete nešťastia vypovedali, že okolo potápajúcej sa výletnej lode Bulgaria prechádzali dve obchodné plavidlá, ktoré napriek zúfalému mávaniu cestujúcich pokračovali v ceste. Podľa správ ruských médií si ľudia na palube týchto plavidiel fotografovali potápajúcu sa loď mobilnými telefónmi. Niektorých cestujúcich z Bulgarie napokon zachránila turistická loď, ktorá prechádzala okolo miesta nešťastia asi o hodinu neskôr.

Ruské úrady už začali trestné stíhanie voči kapitánovi Bulgarie. Úrady zatkli šéfa cestovnej kancelárie, ktorá si loď prenajímala, ako aj zodpovedného inšpektora riečnej dopravy.

Preťažená 56-ročná Bulgaria sa počas búrky prevrátila a v priebehu niekoľkých minút sa potopila. Loď Bulgarija z roku 1955 mala kapacitu 140 pasažierov, v čase nehody však bolo na palube 208 ľudí, z ktorých sa podarilo zachrániť 79. Plavidlo tiež podľa prokuratúry nemalo licenciu na prevoz pasažierov a malo problém s ľavým motorom.

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/Xhn7tdVLJJo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu