Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Rusi už potvrdili vyše 100 obetí po nešťastí na Volge

Tu sa potopila výletná loď
Tu sa potopila výletná loď

MOSKVA - Viac ako sto mŕtvych už vyslobodili ruskí potápači z vraku výletnej lode Bulgarija, ktorá sa v nedeľu potopila v rieke Volge. "Potápači našli vnútri potopenej lodi ďalšie telá žien a detí, a tak počet oficiálne potvrdených úmrtí stúpol na 104 ľudí," uviedol hovorca ministerstva pre mimoriadne situácie. Bilancia nešťastia stále nie je konečná a záchranári pokračujú v pátraní po nezvestných.

Výletná loď, postavená v Československu v roku 1955, sa v nedeľu potopila neďaleko Kazane. Nešťastie, najväčšie svojho druhu za posledného štvrťstoročia, prežilo len 79 ľudí. Údaje o počte osôb na palube sa stále rozchádzajú a siahajú od 192 po 208.

Je už ale zrejmé, že obeťami nešťastia sa stali najmä ženy a deti a najviac prežilo mužov. Napríklad sa zachránilo 23 z 35 členov posádky. Zatiaľ úrady oficiálne potvrdili smrť 64 žien, 21 detí a 19 mužov. Medzi zachránenými je len 11 detí, 29 žien a 39 mužov.

Predchádzajúce správy o tom, že v sále na prove lodi sa nachádza až päťdesiat mŕtvych, hlavne detí, sa podľa záchranárov nepotvrdili. Potápači zatiaľ detské obete nachádzali v kabínach spolu s rodičmi. Časť lodi ešte nebola preskúmaná. Podľa agentúry Interfax vraj nie je vylúčené, že sa utopené deti sa mohli dostať do rieky. Po nezvestných sa teraz pátra aj 200 kilometrov ďaleko po prúde.

Tragédia sa pre mnohých stala aj symbolom ľahostajnosti k ľudským životom a tiež korupcia, ktorá v nešťastí mohla zohrať svoju úlohu.

Vyšetrovatelia už v utorok, na ruské pomery podľa tlače s nezvyklou rýchlosťou, zatkli prvých údajných spoluvinníkov tragédie: inšpektora, ktorý loď schválil do prevádzky, a riaditeľku spoločnosti, ktorá loď mala prenajatú. Hrozí im až desať rokov väzenia. Podľa denníka Kommersant sa však zatknutá riaditeľka zdá byť skôr len predavačkou zájazdov plniaca pokyny svojho nemenovaného šéfa. Ruské médiá píšu o hľadaní "obetných baránkov" a pozastavujú sa nad tým, že obvinený nebol majiteľ lode, podnikateľ z Permu Michail Antonov.

"Za smrť cestujúcich nesieme len morálnu, nie právnu zodpovednosť," tvrdí riaditeľ Antonovová firmy.

Mladý kapitán lode Arabella, ktorá zachránila drvivú väčšinu stroskotancov, sa medzitým zastal kapitána jednej z dvoch ďalších lodí, ktoré podľa vyšetrovateľov preplávali okolo miesta nešťastia bez poskytnutia pomoci. Išlo vraj o dohodnutý postup. "Uvedomil som si, že to urobíme rýchlejšie. Všetkých, čo boli na hladine sme vytiahli z vody veľmi rýchlo, zatiaľ čo on by nestačil za tú dobu ani spustiť záchranné člny," povedal televízii kapitán Roman Lizalin (30). Podľa neho by okolo plávajúci remorkér s nákladným člnom na mieste nešťastia len prekážali.

Lizalin sa medzitým stal ľudovým hrdinom, ktorému na internete skladajú ľudia hold: "Nech Roman vie, že sme na neho pyšní," uviedol jeden z obdivovateľov. "Hlboko sa klaniam kapitán. Ešte žijú v našej krajine hrdinovia. Ste chlapík," dodal ďalší. "Polovica žien v krajine sníva o tom, aby mala takého manžela, ako je Roman. Druhá polovica sa už vydala," napísala jedna z obdivovateliek.

Zatiaľ Arabelle poďakoval premiér Tatarstanu. Sám kapitán však v rozhovoroch hlavne chváli svoju posádku a pripúšťa, že sám bol šokovaný "desivým obrazom" na mieste nešťastia, kde uprostred trosiek plávali záchranné plte.

Obvineným kapitánom lodí, ktoré stroskotancom nepomohli, hrozia až dva roky väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu