Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kaddáfímu dochádza ropa aj peniaze, pripravuje sa na odchod

Muammara Kaddáfí
Muammara Kaddáfí

WASHINGTON - Líbyjskí povstalci ovládli množstvo mestečiek v pohorí Nafusa na západe krajiny a odrezali vládu Muammara Kaddáfího od prístupu ku kľúčovému ropovodu. Tlačovej agentúre Associated Press to v utorok uviedli predstavitelia USA, ktorí si želali zostať v anonymite, keďže ide o najnovšie americké spravodajské informácie.

Podľa odhadov predstaviteľov začne líbyjskej armáde a obyvateľom v hlavnom meste Tripolis dramaticky dochádzať palivo už do jedného mesiaca. Kaddáfího vláde takisto dochádzajú peniaze, ktoré vypláca svojej armáde a ministrom, a v Tripolise zároveň prepukajú menšie protesty civilistov. Uviedli to americkí predstavitelia a dodali, že podľa informácií získaných od Kaddáfího vojakov, ktorí boli zajatí alebo ktorí dezertovali, zlá je aj morálka vodcových armádnych jednotiek.

Francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé v utorok oznámil, že podľa správ líbyjských vyslancov sa Kaddáfí pripravuje vzdať moci. Vyslanci sa skontaktovali s francúzskou vládou a navrhli jej diskusie o tejto Kaddáfího ochote, uviedol Juppé. Americké ministerstvo zahraničných vecí takisto oznámilo, že Washington má "návštevy" z Tripolisu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu